Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Operoval Havla, Klause i Zemana Lékař promluvil o to, jací jsou čeští prezidenti

Miloš Zeman, prezident ČR a Václav Klaus
Miloš Zeman, prezident ČR a Václav Klaus
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Praha - Přednosta ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce Pavel Dungl (70) patří mezi esa české medicíny. Léčil například všechny tři české prezidenty i další řadu herců nebo tanečníků. Za svou práci také získal státní vyznamenání. Jeho lékařská kariéra se teď chýlí ke konci. Nemocnici by totiž rád vyměnil za Senát.

Dungl už operuje od roku 1972. „Vše si zanáším do operačních knih – je v nich třináct a půl tisíce odoperovaných pacientů,“ vysvětluje. Mezi nimi je možné najít i herce Jan Werich, Jiří Sovák či zpěváka Petra Nováka. Lékař Blesku prozradil detaily o prezidentech Václavu Havlovi, Václavu Klausovi i Miloši Zemanovi, o které pečoval. Prozradil také, který z nich na lékařská doporučení kašlal.

Havel, který se k němu dostal se zlomeným krčkem kosti stehenní, byl podle něj milý. Havel před lety v Tchaj-wanu uklouzl, zlomenina šla podle ortopeda ale naštěstí řešit bez operace. „Trnul jsem ale hrůzou, že bude třeba anestezie, kterou by těžko snášel,“ vzpomíná lékař pro Blesk. „Choval se ale ukázněně a ležel s tím asi šest týdnů ve vojenském apartmánu ve vojenské nemocnici a uzdravil se,“ říká Dangl.

Klaus byl podle jeho mínění poslušný pacient. Před deseti lety mu Dangl operoval kyčelní kloub, zákrok trval asi dvě hodiny. „Prezident Klaus, to je muž sportovního ducha a železné disciplíny, který se do toho pustil po jistém váhání,“ vzpomíná dnes ortoped. Klaus podle něj je vzorný pacient a puntičkář. „Ale nebyly žádné problémy s jakoukoliv spoluprací a kázní,“ dodává.

Jiná ale byla situace v případě současné hlavy státu. Podle lékaře se Zemanovi před prezidentskou volbou v roce 2012 příliš nechtělo na operaci pakloubu 1. záprstní kosti v palci. A i když měl podle Dangla „velký nález“ operaci do poslední chvíle odmítal.

A jak na jeho postoj reagoval lékař? „Pokud chcete jít kandidovat a budete kandidovat v nějakých bačkorách, nebo láptích, tak to nebude žádný plusový bod u vašeho publika,“ řekl Zemanovi s tím, že by se jeho chůze mohla ještě zhoršit. Zeman po něm ale chtěl záruku, že do šesti týdnů bude opět fit. Zaručit se mu profesor nemohl, ale řekl, že to zkusí. „Tak jsem se o to pokusil a ono to vyšlo,“ vzpomíná doktor.

Zeman má teď svůj lékařský tým a na Bulovku už příliš často nechodí. „Když je potřeba, tak se tu jednou za rok objeví. Je ale na sebe tak nehorázně neopatrný, že veškerou soustavnou péči odmítá,“ tvrdí lékař. Zemanovi by podle svých slov doporučil rehabilitace.

Přes to všechno Dungl od Zemana v roce 2014 dostal vyznamenání. Podle profesora za to ale může spíš Zemanův předchůdce Klaus, který ho zřejmě navrhl.

Sám Dungl teď pokukuje po politice. Na podzim by mohl kandidovat za TOP 09 s podporou STAN do Senátu na Praze 8. Pokud opravdu do boje půjde, bude mít silnou konkurenci. Za KDU-ČSL v tomto obvodě kandiduje starší bratr šéfa SPD Hayato Okamura, Piráti pak nominovali bývalého prvního náměstka ministra financí Andreje Babiše Lukáše Wagenknechta.

Témata:  Miloš Zeman Václav Klaus Václav Havel lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy