Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Registrace auta na libovolném úřadě se uchytila, na řidiče už čeká další novinka

registr silničních vozidel
registr silničních vozidel
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Od června 2017 lze provádět změny v registru vozidel mimo své trvalé bydliště. Tuto možnost již využilo 494.000 motoristů, což je 37 procent z celkového počtu všech uskutečněných změn v registru. Od července nastane částečné rozvolnění místní příslušnosti také u řidičských průkazů.

Možnost provádět změny v registru vozidel na jakémkoliv úřadě přinesla novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích z minulého roku.

Novela také umožnila motoristům přepsat prodané auto na nového majitele bez toho, že by k tomu nový majitel poskytl součinnost. Tím se omezily případy, kdy předchozím vlastníkům mohly chodit pokuty za přestupky, kterým se s vozidlem dopustil nový majitel, jenž nezaevidoval změny v registru včas.

Motoristé si budou moci od července zažádat o nové oprávnění k řízení i mimo své trvalé bydliště. Dalším zjednodušením je pořizování digitálních fotografií přímo na úřadě. 

Stát kvůli tomu plánuje vybavit obce s rozšířenou působností technologiemi a systémem pro vyřizování řidičských průkazů. Celková hodnota připravované zakázky by měla převýšit 23 milionů korun za čtyři roky provozu systému.

Témata:  řidiči registr silničních vozidel

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy