Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nákup radarů pro armádu: Zasedla Bezpečnostní rada, o zakázce rozhodne Šlechtová

Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
Foto: ANO2011

Praha - Dnes se sešlo předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se s ministryní obrany Karlou Šlechtovou (za ANO) domluvil na postupu v nákupu radarů.

Předsednictvo rady se sešlo na žádost Šlechtové a jejího předchůdce Martina Stropnického (ANO). Šlechtová nedávno prohlásila, že ministerská inspekce zjistila u některých dosud neukončených tendrů závažná pochybení. 

"Vysvětlili jsme si průběh zakázky a bude potřeba ze strany ministryně rozhodnout o zakázce," uvedl dnes Babiš. Radary, kterými armáda nyní disponuje, jsou staré třicet let. Podle premiéra je nutné je vyměnit. "S paní ministryní jsme si domluvili postup," dodal.

Pochybnosti Šlechtové se týkají nákupu radarů od Izraele za 3,5 miliardy korun či víceúčelových vrtulníků. Obě zakázky připravovala obrana za vedení Stropnického. Potíže podle ministryně jsou i s dalšími tendry. Šlechtová v souvislosti se zakázkami naznačila, že by mohla být souvislost s jejím postupem v otázce zakázek a s novinovými články, které ji kritizovaly. Ministryně zprávy v novinách označila za mediální útok. 

Témata:  Karla Šlechtová Andrej Babiš Martin Stropnický

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy