reklama

Průměrná mzda, na kterou obvykle nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců, tentokrát rostla rychleji než medián, upozornila analytička ČSOB Irena Procházková. To znamená, že tentokrát se přidávalo spíše lidem s vyššími mzdami. 

K růstu mezd nepřispívá pouze nedostatek pracovních sil, ale také vládní politika, doplnil analytik společnosti Deloitte David Marek. Ve veřejném sektoru rostou mzdy ještě rychleji než v soukromé sféře. Ve veřejné správě se průměrná mzda meziročně zvýšila o 12,5 procenta, ve školství o 12,6 procenta, dodal.

"Zaměstnancům v české ekonomice roste kupní síla nejrychleji od roku 2003," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Nominální průměrná mzda vzrostla za první kvartál 2018 meziročně o 8,6 procenta, což bylo nejrychlejší tempo od prvního čtvrtletí 2008. Tehdy ovšem byla ve srovnání se současností výrazně vyšší inflace, která velkou část mzdového přírůstku pohltila. Letošní přídavek mezd je podle něj v reálném vyjádření nejvyšší od roku 2003.

Celková dynamika mezd za rok 2018 by měla ve srovnání se šestiprocentním růstem roku 2017 dále mírně zrychlit, odhadl analytik ING Bank Jakub Seidler. Tomu pomohou nejen administrativní vlivy a nárůst platů ve veřejné sféře, ale také přehřívající se trh práce s nedostatkem vhodné pracovní síly doprovázený sílícím tlakem odborů. Růst reálných mezd letos převýší šest procent, což bude patřit mezi nejvyšší dynamiku za posledních 15 let.

Analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka míní, že během tohoto roku dojde k dalšímu snížení míry nezaměstnanosti pod tři procenta, což bude vytvářet soustavný tlak na růst mezd.