Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Beran založil s vědkyní Sykovou výzkumnou firmu, podle senátorky o střet zájmů nejde

Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Miliardář David Beran (50) spolu s vědkyní Evou Sykovou založil společnost Scimed Biotechnologies. Syková je i senátorkou za ČSSD, ale odmítá, že by se v Beranově firmě dostávala do střetu zájmů.

Výzkum bude zaměřen na kmenové buňky, biomateriály, tkáňové náhrady, nanotechnologie a na moderní fyzikální a zobrazovací techniky. Věnovat se bude i službám při uskutečňování klinických studií. Letos plánuje Beran do společnosti investovat několik desítek milionů korun. Píše to dnes deník E15.

"Ve firmě ani nemám podíl," odmítá Syková možný střet zájmů. Ve Scimed Biotechnologies má být vedoucí výzkumu a vývoje. Start firmy se překrývá s obdobím, kdy letos na podzim Sykové končí senátorský mandát. Beranův mluvčí Mirek Deneš listu řekl, že firma touto investicí nesleduje okamžitý zisk. Chce prostředky investovat do pokroku ve zdravotnictví.

Syková je senátorkou za Prahu 4 a svůj mandát hodlá podle dřívějších informací týdeníku Euro obhajovat. Ve stejném obvodu bude kandidovat i finalista prezidentské volby Jiří Drahoš, Syková je jeho bývalá kolegyně z Akademie věd. Oba se již střetli v roce 2009 při volbě předsedy Akademie věd, kdy Drahoš zvítězil. V květnu 2016 Drahoš jako předseda Akademie věd Sykovou odvolal z funkce ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR kvůli kauze kolem léčby kmenovými buňkami. Podle médií ústav bral od některých pacientů během klinických studií peníze, přitom účast v nich má být ze zákona bezplatná.

Pro Berana je Scimed Biotechnologies první výpravou do sféry na pomezí vědy, zdravotnictví a byznysu. Pilířem jeho podnikání je finanční skupina Profireal Group, která poskytuje spotřebitelské úvěry. 

V biotechnologiích už podniká například miliardář Karel Komárek, kterému patří společnost Medicem zabývající se produkcí vnitroočních čoček. Společnost Sotio patřící do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera se věnuje výzkumu a vývoji v onkologii a v autoimunitních onemocněních.

Témata:  kmenové buňky Eva Syková Senát Parlamentu České republiky David Beran

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy