Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaufland nabízel mléko za korunu. Ministerstvo poprvé podá podnět ÚOHS kvůli slevové akci

Mléko nemusí být tak prospěšné, jak se tvrdí
Mléko nemusí být tak prospěšné, jak se tvrdí
Foto: Pixabay

Praha - Kaufland prodával litr mléka za korunu. To se nelíbí ministerstvo zemědělství (MZe), chce proto poprvé podat podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli slevovým akcím v obchodních řetězcích.

"Rozhodně nepovažujeme z pohledu zemědělců a potravinářů za standardní, aby podobnými slevovými akcemi bylo degradováno jejich úsilí a fakticky tak docházelo k pokřivování trhu. Doslova devalvační ceny zmíněných potravin navíc mohou přispět k rozšíření fenoménu plýtvání," uvedlo MZe.

Podle něj z pohledu platných zákonů nejde prodávat zboží za podnákupní nebo podnákladové zboží, což je v případě litru mléka za korunu zcela markantní. "Stejně tak je diskutabilní otázka takového tržního chování dopadu na výběr DPH. S ohledem na všechny tyto skutečnosti pan ministr zmínil nezbytnost prošetření ze strany ÚOHS, případně i ze strany dalších institucí. Právě probíhá právnická analýza možností a příprava podnětu," dodalo ministerstvo.

"Jednorázové krátkodobé akční nabídky, které se pravidelně neopakují, jsou běžnou obchodní praxí, která je v souladu s právními předpisy ČR," oponuje ministerstvu mluvčí řetězce Renata Maierl.

Obchodní řetězec nabízel na přelomu května litr polotučného trvanlivého mléka K-Classic za jednu korunu ke každému nákupu, který stál více než 100 korun.

Ministr v demisi Jiří Milek (za ANO) mluvil o této prodejní akci i před poslanci při sněmovních interpelacích. "To by si nedovolili podle mě v žádné staré evropské zemi. Jenom u nás nám rozbourají náš trh, vozí sem vykostěnou vepřovou kýtu za 60 korun, vozí sem přebytky. Dneska jsme bohužel svědci souboje národních rozpočtů," řekl.

Témata:  Kaufland slevy Ministerstvo zemědělství České republiky mléko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy