reklama

Žádost o svolání mimořádné schůze kvůli připravovaným změnám u vyplácení příspěvku a doplatku na bydlení podepsalo přes 40 zákonodárců z klubů KDU-ČSL, Pirátů, TOP 09 a Starostů. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nyní musí schůzi svolat do deseti dnů. Svolání schůze neznamená, že se schůze nakonec uskuteční, protože poslanci nemusí schválit její program, jak se v tomto volebním období stává. 

Poslanec Jan Čižinský se pokusil zařadit problém příspěvků na bydlení na páteční jednání Sněmovny, ale poslanci mu nevyhověli. Už tehdy oznámil, že pokud nebude jeho návrh schválen, požádá o svolání mimořádné schůze.

Podle Čižinského by podle nových pravidel dosáhlo na dávky méně lidí. Příspěvky by se navíc neměly valorizovat, neboť podle ministerstva již ceny bydlení nerostou. Doplatky na bydlení by se nově měly vypočítávat pouze z průměrných cen nájmů v obecních bytech, zatímco nyní se do průměru započítávaly i komerční nájmy, jež jsou vyšší.

Ministerstvo podle Čižinského také argumentuje, že by se lidé, kteří na dávky nedosáhnou a hrozí jim ztráta bydlení, měli stěhovat do obecních bytů. Těch ale obce nemají dost.