Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kariérní řád učitelů je opět ve hře? Minule ho Sněmovna smetla ze stolu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD navrhla novelu, podle které by na práci začínajících učitelů dohlíželi zkušenější kolegové, a to po dobu dvou let. Usnadnil by se prý také vstup odborníků z praxe, kteří nemají pedagogickou kvalifikaci, do některých oblastí školství.

Stejné změny navrhovala zavést bývalá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v kariérním řádů učitelů, Sněmovna jej ale nakonec neschválila.

"Nyní navrhované úpravy jsou předpokladem pro zlepšení podmínek pro vzdělávání dětí, žáků a studentů ve školách a pro zlepšení pracovních podmínek učitelů," píšou předkladatelé v čele s bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) v důvodové zprávě.

Uvádějící učitel by měl podle novely podporovat profesní rozvoj začínajícího učitele, hodnotit s ním jeho pedagogickou činnost, metodicky ho vést a seznamovat ho s podmínkami provozu školy. Dostával by za to příplatek až 3000 korun měsíčně, od září 2021 až 4000 korun měsíčně.

Odborníci s nejméně 15letou nepřetržitou praxí by se podle předlohy mohli stát učiteli odborných předmětů, praktického vyučování a odborného výcviku na střední škole bez pedagogické kvalifikace. Ostatní odborníci by si museli doplnit kvalifikaci do čtyř let let ode dne vzniku pracovního poměru k právnické osobě vykonávající činnost střední školy.

Novela by přinesla i další novinky, například u rozsahu přímé učitelské práce, v nároku na příplatky za takzvané přespočetné hodiny a v příplatcích třídním učitelům a pedagogům za specializované činnosti. Jim by se měly příplatky výrazněji zvýšit od září 2021, a to až na 3500 korun. 

Témata:  školství Sociální demokracie (SOCDEM) učitelé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy