reklama

Náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř (KDU-ČSL) dnes na dotaz ČTK odhadl náklady na novou točnu na stamiliony korun.

Památkáři dlouhodobě uvádějí, že unikátní hlediště postavené v éře socialistického Československa narušuje charakter zámecké zahrady. Na tento fakt poukazuje i mezinárodní organizace UNESCO, na jejímž seznamu Český Krumlov figuruje od roku 1992.

"Na prvním místě je UNESCO, když respektujeme UNESCO, v tom případě to musí jít pryč. Jako divák bych to měl radši tady, ale jako člověk, který o tom má rozhodovat, musím respektovat všechny námitky, které začínají právě UNESCEM. Z hlediska provozu diváckého i divadla je nemožno vybudovat dostatečně kvalitní podmínky, což v (případě) přesunu možné je. Já osobně se nyní přikláním k tomu to přestěhovat," řekl Šmíd.

 

Novou točnu, jejíž podoba by měla vzejít z architektonické soutěže, chce Jihočeské divadlo přesunout do divadelního traktu v bývalém zahradnictví. ČTK to dnes řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Zámecká zahrada by se o tento divadelní trakt rozšířila, nyní jde o neudržované místo za zdí zámecké zahrady. Nynější točna patří městu České Budějovice.

Přesun do areálu bývalého zahradnictví, v němž většina pozemků patří městu Český Krumlov, podporují i památkáři. S přesunem točny z nynějšího místa před letohrádkem Bellarie naopak nesouhlasí Jihočeský kraj. Vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Patrik Červák řekl, že by tak pominul fenomén otáčivého hlediště v zahradě.

Jednou z dříve zmiňovaných variant bylo to, že nová točna by zůstala před Bellarií a zajížděla pod zem. Ministr kultury Šmíd si ale takové řešení neumí představit, například kvůli velkým nákladům. 

Jihočeské divadlo, které ve středu na točně zahájí sezonu premiérou hororu Dracula, má s památkáři nájemní smlouvu na pronájem zahrady do konce roku 2020. Původní otáčivé hlediště se poprvé roztočilo před 60 lety, 9. června 1958.