Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček se Zemanem mluvil o jménech kandidátů na ministry za ČSSD

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Na Pražském hradě dnes prezident Miloš Zeman přijal šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka. Probrali jednotlivé kandidáty ČSSD na místa ministrů. 

Hamáček se se Zemanem shodl, že pokud ČSSD v referendu schválí účast ve vládě, nebude nic bránit dalším ústavním krokům.

O schůzku Hamáček požádal ještě předtím, než Zeman jmenuje podruhé předsedu hnutí ANO Andreje Babiše předsedou vlády. Setkání trvalo něco přes hodinu.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal v úterý dne 5. června 2018 na Pražském hradě na jeho žádost předsedu ČSSD a místopředsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jana Hamáčka.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 5. června 2018

Šéf ČSSD chtěl znát prezidentův názor na další postup ohledně sestavování vlády a informoval ho o průběhu vnitrostranického referenda ČSSD. V něm strana rozhoduje, zda se zúčastní vládní spolupráce s ANO za podpory KSČM.

Probrali také jednotlivé kandidáty na ministry, které navrhuje ČSSD. Zeman nesouhlasí, aby byl ministrem zahraničí europoslanec Miroslav Poche. Podrobnosti ale nechtěl Hamáček sdělovat. Podotkl jen, že žádné alternativy v otázce ministrů neřešili a že stále platí usnesení vedení sociální demokracie, které pětici nominantů schválilo.

Zeman před dvěma týdny řekl, že Hamáček porušil jejich dohodu, že na ministra zahraničí navrhne místo Pocheho jiného kandidáta. Hamáček prý před prezidentem mluvil o dalších třech kandidátech na šéfa diplomacie.

Témata:  Jan Hamáček Miloš Zeman vláda

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy