reklama

Největší akce se již tradičně koná v Praze. Na Václavském náměstí vystoupili nejen opoziční politici, ale i herci. Akce se zúčastnili i bývalí kandidáti na prezidenta Marek Hilšer a Pavel Fischer, herečka Bára Hrzánová, herec Jan Hrušínský či moderátorka Ester Janečková.

Demonstrace pod názvem „Jednou provždy“ začala od 18 hodin na Václavském náměstí. Akci organizuje spolek Milion chvilek pro demokracii. „Pojďme to říct v úterý 5. 6. v 18:00 v Praze i po celé ČR - den předtím, než bude Babiš podruhé jmenován premiérem! Petici za odstoupení Babiše podepsalo 250 000 lidí. Deset dní před tím, než nejspíš vznikne nová vláda (15. 6.), má smysl vyjít ven a dát najevo nesouhlas. Teď je nejvyšší čas se ozvat. Teď ještě můžeme něco změnit!“ píší organizátoři v pozvánce na akci, ke které se přihlásilo necelých 10 tisíc lidí. Dalších 23 tisíc projevilo zájem.

"Protest je proti svévolnému chování Babiše, (prezidenta Miloše) Zemana a komunistů," řekl na úvod jeden z řečníků. Lidé mávají vlajkami České republiky i Evropské unie. Řada z nich má s sebou transparenty proti Babišovi, na kterých mají nápisy "Už nás nebabiš", "Babiš musí před soudem stát, jinak nemáme právní stát" nebo "Pryč s tyrany a zrádci". Na dalších transparentech mají lidé fotografie s oběťmi komunistického režimu.

Lidé zaplnili prostor pod sochou svatého Václava, kde je umístěno pódium. Horní část náměstí je pro auta uzavřena. "Policie odhad počtu účastníků nebude zveřejňovat," informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

V Brně se sešly stovky lidí

Asi tisíc lidí přišlo dnes na Zelný trh v Brně na zahájení Koncertu pro demokracii, který je brněnskou formou protestu proti Babišovi (ANO). Někteří měli transparenty proti Babišovi, jiní mávali českou vlajkou. Před davem bylo přichystané pódium pro několik řečníků a hudebníků. Vystoupili na něm například senátor Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL), rektor JAMU Petr Oslzlý a další. 

Lidé měli transparenty s nápisy: "Nechceme trestně stíhaného premiéra", "Nechci premiéra Stbáka, lháře, sprosťáka, manipulátora, zločince", "Babiš je rakovina této země" nebo "Komunisty a stbáky ve vládě nechceme". Koncert pro demokracii je podle organizátorky Hany Strašákové spojený s celostátní akcí nazvanou Jednou provždy! směřující proti Babišovi. "Koncert slouží jako završení sběru podpisů petice za odstoupení trestně stíhaného premiéra. Petici za 100 dní podepsalo 250.000 lidí," uvedla Strašáková.

Akci zahájili senátor Papoušek a Oslzlý, který mluvil o tom, že České republice hrozí, že se stane totalitním ostrovem. Na jevišti vystoupí i kadeřník Jan Špilar, kandidát do Senátu, stejně jako jeho protivník, rektor Masarykovy univerzity, Mikuláš Bek. Mezi řečníky jsou i předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová nebo ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský, který vyzval lidi, aby byli hlídacími psy demokracie.

Protestní akce se konají ve více městech České republiky, kromě Brna a Prahy třeba také v Olomouci, Ostravě nebo Českých Budějovicích, kde je zrovna Babiš na návštěvě.

V Hradci Králové a Pardubicích přišly demonstrovat proti Babišovi stovky lidí a jeho vládnutí s podporou komunistů. 

V Pardubicích se lidé sešli u sochy prvního českého letce Jana Kašpara, malé náměstí bylo plné. "Nelíbí se nám, co se děje, předává se moc premiérovi, který spolupracoval s StB, a po 30 letech znovu komunistům. Chceme se ozvat, není nám to jedno," řekl pořadatel pardubického protestu Ondřej Müller. Lidé s sebou přinesli českou vlajku i množství transparentů, jeden hlásal: "Andreji, premiérem NEbureš. Už nás NEbabiš".

Hradecká akce se podle Radky Hübnerové z organizačního týmu konala v návaznosti na akce Milion chvilek pro demokracii. "Uplynulo 100 dní od chvíle, kdy se začaly sbírat podpisy za rezignaci trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Podařilo se nasbírat přes čtvrt milionů podpisů a my jsme dnes opět vyjádřili svůj nesouhlas," řekla. Demonstrace začala shromážděním na Masarykově náměstí. "Sešlo se asi 200 až 250 lidí, poté se vydali na pochod," řekla ČTK mluvčí policie Eva Prachařová.

V Olomouci a Plzni se sešlo asi 500 lidí, v Jihlavě přibližně 400, v Ostravě a Liberci zhruba 300. V Liberci nejčastěji od řečníků zaznívalo, že nechtějí za premiéra trestně stíhaného člověka ani bývalého agenta StB, že nechtějí prezidenta, který táhne republiku na Východ, a odmítali i vládu s podporou komunistů. Na hlavním ostravském Masarykově náměstí z reproduktorů zpíval Karel Kryl, naživo například písničkář René Matlášek.

Protest v Jihlavě trval zhruba půl hodiny. Mezi hesly na transparentech mimo jiné stálo: "Bolševická vládo, Češi nejsou stádo" nebo "Nechceme komunisty ani Babiše". Demonstrující místy křičeli, pískali a zvonili klíči. Shromáždění oslovili studenti a někteří regionální politici. V Třebíči se protestu zúčastnily desítky lidí.

Spolek Milion chvilek pro demokracii Babiše kritizuje dlouhodobě, zároveň sbírá podpisy pod petici, která vyzývá premiéra v demisi Andreje Babiše k rezignaci. Dosud petici podepsalo přes čtvrt milionu lidí. Babiš bude i navzdory ní ve středu 6. června prezidentem Milošem Zemanem jmenován podruhé premiérem.

Aktuální seznam obcí zapojených do protestního setkání je zveřejněný na serveru milionchvilek.cz. Každá z plánovaných demonstrací má svůj odkaz také na Facebooku pod heslem „Jednou provždy“. V seznamu je 87 míst v Česku a další místa po celém světě.