Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman opět vyzval k přesunu české ambasády do Jeruzaléma, Izraelci mu za to tleskali ve stoje

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Česká televize

Praha - Ve Španělském sále Pražského hradu se dnes konala galavečeře Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC). Prezident Miloš Zeman při té příležitosti opět mluvil o přesunutí českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zeman za svůj projev sklidil potlesk ve stoje, představitelé AIPAC ho označili za dlouhodobého přítele a spojence Izraele.

Česká prezident oslovil členy AIPAC na slavnostní akci pozdravem šalom, za což sklidil hlasitý potlesk. Další aplaus si vysloužil, když se vyslovil pro přesun ambasády. Podle něj k tomu bude potřeba několik postupných kroků.

Prezident republiky. pic.twitter.com/3BnQSFeO4o

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 5. června 2018

„První krok byl realizován, když jsme před týdnem otevřeli honorární konzulát. Během mé návštěvy (Izraele) letos v listopadu plánujeme otevřít Český dům v Jeruzalémě. To bude druhý krok," řekl.

V desetiminutovém anglickém projevu přednášeném také kritizoval šéfku evropské diplomacie Federiku Mogheriniovou za její návrh, aby Evropská unie odsoudila rozhodnutí Spojených států přesunout ambasádu do Jeruzaléma. Ocenil, že Česko bylo mezi státy, které tento návrh vetovaly.

Kritizoval také snahy o to dosáhnout za každou cenu usmíření mezi Palestinci a Izraelem, přirovnal to k politice appeasementu ve 30. letech 20. století, kdy mezinárodní společenství ustupovalo požadavkům nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Odmítl také tezi, že v Palestině existuje hnutí za osvobození.

„Jaké hnutí za osvobození? Dobré nebe! Hamás je teroristická organizace. Hizballáh je teroristická organizace," řekl. Hamás vládne v palestinském pásmu Gazy, Hizballáh působí v Libanonu. Obě hnutí vedou ozbrojené akce proti Izraeli. Kritizoval i umírněné palestinské hnutí Fatah, které vládne na Západním břehu Jordánu.

Témata:  Miloš Zeman Izrael Pražský Hrad

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy