reklama

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s Babišem o svém dalším působení nejednala. "Neřekl mi, že bych pokračovat neměla," uvedla. Svou další budoucnost s premiérem v demisi zatím neřešila ani šéfka ministerstva práce Jaroslava Němcová (ANO), a to přesto, že její křeslo má připadnout podle dohody sociální demokracii, která do vlády nominuje Petra Krčála. 

Vicepremiér Richard Brabec uvedl, že zatím o personálních otázkách nejednalo ani širší vedení ANO. Sám má zájem pokračovat v čele ministerstva životního prostředí. 

"Pokud dostanu nabídku, přijmu ji," řekl novinářům Ťok. Před několika týdny uvedl, že kvůli malé podpoře, kterou cítí od ANO v prosazování mýtného tendru, nechce v novém kabinetu pokračovat. Bez komentáře nechala dotaz na své další angažmá ministryně obrany v demisi Karla Šlechová (za ANO). 

V případě kladného výsledku referenda ČSSD o vstupu do menšinové vlády ANO by měli sociální demokraté obsadit pět ministerstev. Změny se tak mají týkat vedle resortu práce také ministerstva vnitra, které vede Lubomír Metnar, ministerstva zemědělství dosud řízeného Jiřím Milkem, ministerstva kultury pod vedením Ilji Šmída (všichni tři za ANO) a ministerstva zahraničí místopředsedy ANO Martina Stropnického. Šéf diplomacie již oznámil, že chce ve vládě skončit, má se stát velvyslancem v Izraeli. Odchod ohlásil také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).