Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hradci se jídlem otrávilo už 57 lidí, zdrojem infekce mohly být tortily

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Lékaři hradecké fakultní nemocnice ošetřili celkem 57 lidí, kteří se začátkem týdne přiotrávili jídlem v centru Hradce Králové. Většina z nich už je doma. Hospitalizováno zůstává 18 lidí, z toho devět bude propuštěno a zbylých devět v nemocnici ještě zůstane. Případ si už převzala i policie.

V pondělí a v úterý se přiotrávily v provozovně rychlého občerstvení v historickém centru Hradce Králové desítky lidí. Hygienici po upozornění nemocnice na značný příliv lidí s potížemi kamenný obchod s výdejem občerstvení z okénka na ulici v úterý odpoledne uzavřeli, odebrali vzorky z jídla a nyní je laboratorně zkoumají. 

Hygienici mají podezření, že zdrojem problémů mohly být tortilly. Původ nákazy by měl být známý ještě tento týden.

"Vyšplhalo se to na 57, někteří byli ošetřeni ambulantně. Přiblížili jsme se 60, tedy předpokládanému počtu vydaných jídel. Na infekci zůstalo 18 lidí, devět bude propuštěno, ostatní tady ještě přes den zůstanou. Mají problémy. Nikdo není a ani nebyl v ohrožení života," sdělil lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Královéhradečtí policisté se případem zabývají od úterý, a to na základě informací z médií. "V současné době zjišťujeme veškeré okolnosti související s postiženými osobami. Dále především zjišťujeme příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou," uvedl na webu mluvčí policie Jan Čížkovský.

Témata:  otrava jídlo Hradec Králové nemocnice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy