reklama

Loni v září zastavili dva vysoce postavení policisté plzeňského krajského ředitelství v civilu v civilním neoznačeném autě vůz řidiče z Karlovarska, který na ně předtím blikal. Incident se odehrál v Plzni na rušné Karlovarské ulici. Na muže mířil jeden policista zbraní a dožadoval se s kolegou dokladů, podle dřívějšího tvrzení mužova advokáta policisté řidiče i udeřili. Průkazy údajně ukázali až po opakované žádosti řidiče. Mužův právník zveřejnil video z autokamery, které incident zachycuje, a podal trestní oznámení.

Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která navrhla obžalovat jednoho z policistů. "Po vyhodnocení všech svědeckých výpovědí, pořízených veřejných i soukromých kamerových záznamů, odborného stanoviska k postupu policistů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie, dospěl vyšetřovatel GIBS k závěru, že zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin," uvedl letos v únoru mluvčí policejní inspekce Ivo Mitáček poté, co inspekce policistu obvinila. 

Nyní státní zástupce Jiří Richtr podal obžalobu. Lidovky.cz dnes uvedly, že řidič kvůli celé události stále podstupuje psychiatrickou léčbou. Policistovi může hrozit vězení na jeden rok až pět let nebo zákaz činnosti.

Podle informací médií je obžalovaným zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Vladimír Slavotínek. Z dnešního vyjádření krajské policie není jasné, jaká opatření policie vůči obžalovanému policistovi přijala a jaké je jeho nynější postavení.