Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragická smrt dítěte, které vypadlo z vlaku: Žalobce navrhl tresty, obhajoba protestuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Olomouc - Žalobce navrhl pro vlakvedoucí a průvodčí, které se zodpovídají z tragického pádu dítěte z vlaku na Olomoucku, podmíněné tresty. Pracovnice Českých drah vinu popírají, obhajoba žádá zproštění. Za usmrcení z nedbalosti hrozí trest až šest let vězení.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Podle žalobce vlak vyjel z olomouckého nádraží s nedovřenými dveřmi. Kvůli zrychlování soupravy na trati mezi hlavním nádražím a Štěpánovem se dveře ve více než stokilometrové rychlosti prudce a neočekávaně otevřely. Vypadla z nich dívka, když čekala na matku a sestru, které byly na WC, uvedl žalobce. Obžalované vinu u soudu popřely. Zastal se jich i vrchní komisař Správy železniční dopravní cesty.

Státní zástupce Jaroslav Rašendorfer navrhl trest v první třetině sazby s podmíněným odkladem na dva roky. "Zejména z výpovědi znalce, z kamerových záznamů a z vyšetřovacího pokusu jednoznačně vyplynulo, že rychlík vyjel s nedostatečně zavřenými dveřmi vozu. Je otázka, do jaké míry obsluha vlaku splnila své povinnosti dané zaměstnavatelem k výpravě vlaku. Obě obžalované si své povinnosti vyplývající z drážních předpisů řádně nesplnily," uvedl žalobce. Jejich obhajobu, že si posledního nastupujícího nevšimly, označil za účelovou. 

Naopak podle obhajoby ženy žádné předpisy neporušily, nevidí tam příčinnou souvislost. "Je otázka, zda bylo v silách vlakové čety zajistit dobré dovření dveří za situace, kdy nebyl ve všech vagonech automatický systém," uvedl obhájce vlakvedoucí Jarmily Soukupové. "Mám za sebou přes 20 let praxe, nikdy jsem nic v práci nepodcenila," uvedla obžalovaná.

Vinu odmítla také obhájkyně průvodčí Jany Stejskalové. "Podle mého názoru neexistuje jediný nepochybný důkaz, o který by se mohlo opřít závěr o její vině," uvedla obhájkyně.

Témata:  soudy vlaky Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy