Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura píše britské premiérce. Žádá informace o kauze Robinsona, straší i muslimy

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Londýn - Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura zaslal dopis britské premiérce Therese Mayové. Žádá informace o případu někdejšího šéfa krajně pravicové Anglické obranné ligy (EDL) Tommyho Robinsona (35), který v květnu dostal 13 měsícům vězení za pohrdání soudem.

Okamura se v dopisu pozastavuje nad postupem britských soudů, které podle něj poslaly Robinsona do vězení "bezprecedentně rychle". Vyjadřuje také obavy, že Robinson bude ve věznici v ohrožení života ze strany muslimských spoluvězňů. 

Podle BBC byl Robinson, vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon, odsouzen za pohrdání soudem už podruhé. Poprvé mu soud uložil podmínečný trest, tuto podmínku ale Robinson porušil a dopustil se stejného prohřešku.

Robinson před soudní budovou v Canterbury a podruhé před soudní budovou v Leedsu natáčel videa s účastníky sporu a vyzýval k jejich šíření, což mohlo ovlivnit nezávislost poroty. V Leedsu šlo o proces s údajnými členy pákistánských gangů, kteří podle obžaloby znásilňovali mladé dívky. Za natočení videa v Canterbury dostal Robinson podmíněný trest a soudce ho tehdy varoval, že pokud se opět dopustí podobného prohřešku, skončí ve vězení.

Britská média o případu informovala až se zpožděním několika dnů. Soudce jim publikování zpravodajství o Robinsonově odsouzení zakázal, protože se obával, že by tato informace mohla ovlivnit porotu, která posuzovala případ, jehož účastníky Robinson natáčel.

Témata:  Tomio Okamura Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy