Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Angela Merkelová nechce opětovné přidružení Ruska ke skupině G7

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová dnes ve Spolkovém sněmu odpovídala na dotazy poslanců. Mimo jiné uvedla, že Německo nepodporuje opětovné přidružení Ruska ke skupině vyspělých ekonomik G7. Je však pro zachování dialogu s Moskvou.

Skupina G7 (Německo, Kanada, USA, Francie, Británie, Itálie a Japonsko) tvořila s Ruskem skupinu G8 do roku 2014. Tehdy bylo Rusko vyloučeno kvůli anexi ukrajinského Krymu. Tu dnes Merkelová označila za "flagrantní porušení mezinárodního práva," uvedla agentura DPA. 

Příští schůzka G7 začne v pátek v kanadském Quebeku. Kancléřka z Křesťanskodemokratické unie (CDU) ale nechtěla spekulovat, zda se účastníci shodnou na závěrečném prohlášení. Evropu a USA rozděluje hlavně spor o americká cla a přístup k Íránu. 

Poslanec AfD Gottfried Curio řekl, že Merkelová může za "příliv migrantů", který způsobil Německu "nejtěžší škody". "Kdy odstoupíte?" zeptal se kancléřky.

Kancléřka ale bránila své rozhodnutí z roku 2015, kdy uprostřed migrační krize v Evropě vpustila na území spolkové republiky desítky tisíc běženců, kteří z Řecka dorazili do Rakouska, Maďarska a balkánských zemí. Podle Merkelové tehdy panovala "výjimečná humanitární situace" a Berlín se v ní zachoval "velmi zodpovědně".

Témata:  Angela Merkelová G7 Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy