Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce kvůli kauze StB žalovat Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) chce žalovat Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli kauze své údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností (StB). Zároveň tvrdí, že média o případu lžou.

"Když média řeknou, že jsem prohrál soud o StB je to lež, protože jsem ten soud vyhrál. A vyhraju znovu. Do 15. června podám žalobu na Slovensko k Evropskému soudu pro lidská práva," uvedl Babiš poté, co ho prezident Miloš Zeman podruhé pověřil sestavením vlády.

Komentoval tak úterní protesty tisíců lidí, kteří nechtějí, aby byl Babiš premiérem například kvůli údajné spolupráci s StB. Babiš uvedl, že lidi ovlivňují lživé informace v médiích.

Babiš v lednu 2012 podal u bratislavského soudu žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB pod krycím jménem Bureš. Slovenské soudy nejprve rozhodly, že je Babiš uveden jako agent StB neoprávněně.

Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu. Učinil tak kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje.

V obnoveném líčení bratislavský krajský soud Babišovu žalobu letos zamítl. Proti tomuto pravomocnému rozhodnutí Babiš podal dovolání ke slovenskému nejvyššímu soudu.

Témata:  Andrej Babiš Slovensko StB

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy