Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umělci by neměli podporovat politiky. Lidé nechtějí, abychom je ovlivňovali, přiznává známý zpěvák

Kapela Monkey Business
Kapela Monkey Business
Foto: Facebook

Praha - Zpěvák a frontman skupiny Monkey Business Matěj Ruppert patří k těm českým umělcům, kteří se nebojí okomentovat politickou situaci. V roce 2012 se například angažoval v kampani „Vyměňte politiky“. Jenže od té doby už tolik aktivní není. Sám totiž přiznává, že podpora umělců může být pro některé politiky kontraproduktivní.

Frontman Monkey Business přiznává, že politika a politická situace mu není lhostejná. „Jsem často rozhněvaný, ale zase rychle zchladnu. Teď ve studiu jsem klidný, ale jestli zabrousíme na téma komunistů, současného premiéra nebo prezidenta, tak se vytočím,“ vysvětloval v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Na sociálních sítích sice čas od času události komentuje, přesto už není tolik politicky aktivní, jako tomu bylo před několika roky. „Výrazně jsem podporoval kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga, je to už nějaká chvíle, a od té doby si postupně říkám, jestli ta podpora nás, kulturních pracovníků, není kontraproduktivní," uvedl.

Sám říká, že doba, kdy měl politik vedle sebe zpěváka, herce a dobrého hokejistu, je už pryč. „A myslím, že lidé se nechtějí nechávat ovlivňovat lidmi, o kterých mají pocit, že oni mají pocit, že nemají správný názor. I to je jeden z důvodů, proč si myslím, že je dobré nechat podporu politiků lidem se standardním zaměstnáním,“ vysvětluje.

Moderátorka následně citovala jednoho z politologů a expertů na populismus, který tvrdí, že prvním znakem populistů je právě oddělení a napadání elit – ať už jde o vědce nebo umělce, a naopak semknutí se s masou. S tím Ruppert souhlasí. „Přesně to se v současnosti děje hned na několika frontách. Za paradoxní považuji to, že lidé, se kterými se takový populistický politik semkává, nechápou, že on se tím právě snaží v jejich očích stát tou elitou – přitom ale často velmi nezaslouženou,“ posteskl si.

„Myslím, že problém dnešní politiky jsou samotní politici, ne jejich voliči. Lidé samozřejmě volí. Skutečné jádro problému ale vidím v souvislosti se skupinou politických činovníků, kterými jsou komunisti,“ uvedl Ruppert. „Ti tady během čtyřiceti let úplně zničili hospodářství, několik tisíc životů a sta tisíce lidí, kteří nemohli dělat to, na co měli talent. A nevím, jaké všechny další hrůzy tady prováděli...“ rozohnil se zpěvák.

Právě komunisté se podle něj podepsali na to, jak to dnes v Česku vypadá. „Možná tou úplně největší je zničení povědomí o tom, co je demokracie, co je svoboda, jak si jí vážit, jak ji budovat, co dělat, abychom o ni nepřišli, a jak je křehká. Bude trvat ještě dlouho, než se to změní. Abychom si budovali a zachovali demokracii, musíme být trpěliví,“ zdůrazňuje zpěvák.

Témata:  Matěj Ruppert politika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy