Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidi v Hradci zřejmě otrávil toxin, který produkuje zlatý stafylokok

Bakterie
Bakterie
Foto: Pixabay

Hradec Králové - Jídlem z rychlého občerstvení v centru Hradce Králové se na počátku tohoto týdne přiotrávily desítky lidí. Krajská hygienická stanice (KHS) uklidňuje veřejnost, podle ní se jednalo o izolovanou událost.

"Věříme, že její příčinu se nám podaří objasnit. Podle sdělení laboratoří musíme na kompletní výsledky počkat do konce příštího týdne," uvedla mluvčí hradeckých hygieniků Veronika Krejčí.

Podle zjištění hradecké fakultní nemocnice, která ošetřila 57 lidí, mohl být za otravou převážně mladších lidí toxin, který produkuje zlatý stafylokok. "Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům," uvedla Krejčí.

Zlatý stafylokok produkuje toxin, který po krátké době po konzumaci infikované potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností a to vše bez teplot.

Podle hygieniků pocházelo závadné jídlo z bistra Maxim v ulici V Kopečku. Poté, co jim byly v úterý 5. června nahlášeny případy několika těžkých zažívacích obtíží, které spojovala konzumace jídla ze zmiňované provozovny, provedli na místě kontrolu, ale bistro neuzavřeli. "Při kontrole byly zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly legislativní důvod provozovnu na místě uzavřít," řekla Krejčí.

Během úterního odpoledne, kdy v nemocnici přiotrávených lidí přibývalo, uzavřel bistro sám provozovatel. "Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu KHS," dodala mluvčí hygieniků.

Témata:  otrava Hradec Králové hygienici viry a bakterie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy