Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo útočí na Babiše přes účet Julius Šuman? Rozvědka prošetřuje, zda to nebyli agenti

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) prověřuje, zda jeho agenti stáli za útoky na premiéra Andreje Babiše (ANO) přes twitterový účet Julius Šuman.

Na jedné nahrávce, kterou twitterový účet Julius Šuman zveřejnil, se například Babiš vulgárně vyjadřuje o ministrech z ČSSD, na dalších údajně diskutuje s redaktorem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem o zveřejnění kompromitujících informací na představitele ostatních stran a na jiné zase hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu. "Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony," řekl na nahrávce Babiš.

"Vyšetřují se jednak majetkové věci, a pak se vyšetřuje to, že ÚZSI mohla být zneužita proti Babišovi. V médiích se psalo o majetkových věcech, ale šetří se obojí," řekl serveru iRozhlas.cz předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Pavel Blažek (ODS). Hospodaření ÚZSI i možný podíl na útocích na Babiše podle něj prověřuje inspekce ÚZSI pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) postavil v květnu kvůli vyšetřování hospodaření rozvědky mimo službu ředitele ÚZSI Jiřího Šaška. Metnar už dříve uvedl, že ÚZSI prováděla nákupy materiálu za nepřiměřené ceny. Ministr má také podezření, že rozvědka prováděla činnost, která jí podle zákona nepřísluší, což by mohlo být sledování osob na českém území. 

Témata:  Andrej Babiš Pavel Blažek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy