reklama

Za léčiva utratily domácnosti téměř polovinu ze svých celkových výdajů za zdravotní péči, konkrétně za léky na předpis zaplatily podle aktuálních údajů 10,3 miliardy korun, za volně prodejné léky a ostatní léčiva dalších 13,5 miliardy ročně. "V obou případech se jedná o nejvyšší hodnoty od roku 2010," uvedla Vladimíra Kalnická z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. V přepočtu na osobu vydala česká domácnost v roce 2016 za léky 2250 korun.

Dále jsou z rodinného rozpočtu hrazeny i příplatky u stomatologů, regulační poplatky za pohotovostní služby a poplatky za různá potvrzení od praktického lékaře, platby za nadstandardní výkony, materiál a služby a také kosmetické operace, služby dentální hygieny, nutričních terapeutů a další služby nehrazené z veřejného zdravotního pojištění.

"V posledních třech letech pozorujeme nárůst výdajů domácností na zdravotní péči o téměř pětinu (18 procent), a to ze 43,5 miliardy korun v roce 2013 na výše uvedených 51,2 miliardy korun v roce 2016," uvedli statistici. Za celé sledované období let 2010 až 2016 zaplatily české domácnosti z vlastních prostředků za zdravotní péči nad rámec veřejného zdravotního pojištění 322 miliard korun.

Celkové výdaje na zdravotní péči vzrostly v Česku v roce 2016 meziročně o 2,7 procenta na 361,6 miliardy korun. Dvě třetiny výdajů na zdravotní péči jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, tzn. prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Z veřejných rozpočtů bylo zaplaceno 62,5 miliardy a domácnosti vydaly 51,2 miliardy korun. Zbytek je placený ze soukromého pojištění, neziskovými organizacemi nebo platbami od zaměstnavatelů v podobě preventivních prohlídek.