reklama

Vinni jsou pouze z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Soud se případem zabýval potřetí, předchozí dva zprošťující rozsudky zrušil. Obžalovaným hrozilo až desetileté vězení. Rozsudek krajského soudu je pravomocný, lze však proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kvůli smrti 29letého muže, který zemřel v září 2012 po vypití otráveného alkoholu, obžaloval státní zástupce Stanislava Pražana, Libora Drábka, Františka Bačíka a Ivanu Ondrušovou. Muži podle žalobce závadný alkohol obstarali a dodali do hostince, který provozovala Ondrušová. Tam popíjel Martin H. alkohol den předtím, než skončil v nemocnici.

Hodonínský soud naposledy letos v únoru rozhodl o tom, že čtveřice je vinna z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Neuznal ji ale vinnou z mužovy smrti. Podle obhajoby totiž není jasné, kde přesně zemřelý závadný alkohol vypil, mohl ho vypít i jinde. Z dotyčné lahve podle obhajoby pili alkohol čtyři lidé a třem se nic nestalo. Proti rozsudku se odvolali jak státní zástupce, tak i všichni čtyři obžalovaní.

Krajský soud dnes vinu obžalovaných ohledně ohrožování zdraví potvrdil. Ani podle odvolacího soudu se ale dostatečně neprokázalo, že mohou za smrt muže. "Odvolací soud se neztotožnil s námitkou žalobce, že svědci, kteří alkohol požili, pak lhali, že neměli žádné zdravotní potíže. Takové závěr učinit nelze," uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Jaroslav Pálka.

Drábkovi a Bačíkovi soud zpřísnil trest na tři roky vězení podmíněně odložené na čtyři roky. Celkem 2,5 roku vězení podmíněně odložené na tři roky dostala Ondrušová. U Pražana soud od ukládání souhrnného trestu stejně jako okresní soud upustil, Pražan už u zlínské pobočky brněnského krajského soudu dostal za nelegální obchody s lihem trest devět let vězení. Tento trest je pravomocný a Pražan si ho odpykává ve vězení.