Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se naštval kvůli Merkelové, píší o tom média z celého světa

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/svět – Média z celého světa se zaměřila na slova českého premiéra v demisi Andreje Babiše, který nesouhlasí, aby v Evropské unii vznikl systém kompenzací, které by musely státy, jež nepřijímají migranty, poskytovat ostatním. O návrhu se v rozhovoru s německým nedělníkem Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) zmínila německá kancléřka Angela Merkelová.

Během víkendu navrhla Merkelová „flexibilní systém s rozdělením práce", v rámci kterého by země, jež odmítají přijmout uprchlíky, mohly tento postoj kompenzovat příspěvky v jiných oblastech. Proti tomu se ostře ohradil český premiér v demisi. A jeho slova citují média nejen v Německu, ale i v Maďarsku a dokonce i v Ománu. 

„Nechceme kompenzovat, proč bychom měli kompenzovat příspěvek?" cituje Babiše list Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Řekli jsme jasně: naši lidé, naši podnikatelé rozhodnou, kdo bude pracovat a žít s námi."

Německá média také informují, že Babiš, který loni vyhrál volby, ale který zatím nebyl schopen sestavit vládu, by chtěl zastavit migraci na evropský kontinent a pomoci spíše lidem v Africe a Sýrii. „Nápad, že Frontex bude všechno hlídat, z dlouhodobého hlediska není reálný. Musí to hlídat jednotlivé členské státy," citují Babiše německá média.

Agentura Reuters pak ale zároveň poznamenala, že Babiš na twitteru napsal, že není proti společným hraničním kontrolám, ale že že chce nejprve využít potenciál jednotlivých států „Podporujeme všechny iniciativy EU v boji proti nelegální migraci," cituje Babiše agentura.

„Na rozdíl od západních států EU mají visegrádské země historicky málo zkušeností s přistěhovalectvím. Některé hlasy vyjádřily obavy o svou křesťanskou kulturu kvůli přijetí většího množství migrantů,“ píše také Reuters. „Babiš zpochybnil to, že by země měly platit odškodnění za odmítnutí přistěhovalců a dodal, že jeho země je připravena pokračovat s finanční solidaritou, ale ne jako sankce za přijetí kvót,“ dodává Reuters. Její zprávu převzala média z celého světa včetně zpravodajských serverů v Ománu.

Německý server Tag24 v té souvislosti zmiňuje, že podle ministerstva vnitra v roce 2017 obdrženo České republice politický azyl 29 osob a dalších 118 dostalo dočasnou ochranu. I tento server poukazuje na to, že Babiš je premiér v demisi, protože v lednu v parlamentu neuspěl při hlasování o důvěře.

Babišova slova přinesl také německý server Epoch Times. Ten zároveň píše o tom, že „Česká republika je jednou z několika východoevropských zemí, která odmítá přerozdělování žadatelů o azyl v rámci EU“.

Kritiku sklízí Babiš i doma

Nad tím, jak se ve světě o Babišovi píše, se pozastavil i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Sám neví, co chce. Jednou vykřikuje, aby se o to starala EU, podruhé zase, aby to dělaly členské státy. Přitom sám s ničím konkrétním nepřichází. Chtělo by se mi říct, že jsme v EU nečitelní, ale je to naopak, už jsme čitelní dost - jsme totiž směšní," upozornil.

https://t.co/3JgVQywjxx Sám neví, co chce. Jednou vykřikuje, aby se o to starala EU, podruhé zase, aby to dělaly členské státy. Přitom sám s ničím konkrétním nepřichází. Chtělo by se mi říct, že jsme v EU nečitelní, ale je to naopak, už jsme čitelní dost - jsme totiž směšní.

— Marek Ženíšek (@zenisek_m) 4. června 2018

Před tím, že Babišův postoj není nejvhodnější, varuje i někdejší europoslanec Libor Rouček. „Andrej Babiš se včera postavil proti posílení společné ochrany vnějších hranic EU. Hranice si prý mají hlídat jednotlivé státy. Názor je to chybný a zhoubný, který by měl za následek příliv dalších statisíců, ne-li milionů nelegálních migrantů. Jak si může například taková Malta, stát o 450 tisících obyvatel s obrovskou mořskou hranicí, své teritorium hlídat účinně sama? Chce-li si Evropa skutečně účinně ohlídat své vnější hranice, musí jednotlivé státy spojit své síly, a hranice hlídat pomocí zesílené agentury Frontex společně !!" tvrdí sociální demokrat. 

Témata:  Andrej Babiš média uprchlíci Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy