Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Telička sepsul EU. Nechápe trestání odebráním financí

Pavel Tělička
Pavel Tělička
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Zablokování prostředků z Evropské unie je představitelné pouze tehdy, shodnou-li se na tom ostatní členové. Dnes to uvedl místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička.

Čerpání z fondů by podle něj mohlo být podmíněno také plněním ekonomických závazků. Telička dále označil za zcela legitimní více podpořit v rámci politiky soudržnosti EU země zasažené migrací.

Řada evropských politiků podle Teličky momentálně souvislost mezi pozastavením finančních toků z Bruselu a porušováním zásad právního státu formuluje vágně. "Je jasné, že tam jsou problémy," řekl místopředseda EP k aktuální situaci v Polsku nebo Maďarsku.

Telička řekl, že důvodem k zablokování podpory nemohou být jen výroky politiků, které podle někoho porušují dobré mravy nebo "rozleptávají" právní řád. Pokud nebude postup jasně vymezen, stane se z celé věci "unijní bitevní pole", soudí Telička.

Předtím nikdy nepoužitý mechanismus článku sedm na konci loňského roku spustila Evropská komise proti Polsku. Daná sekce Smlouvy o Evropské unii umožňuje v konečném důsledku například pozastavit hlasovací právo určité členské země v Evropské radě, předtím by se ale musely všechny zbývající shodnout na tom, že "závažným a trvajícím" způsobem porušuje hodnoty EU.

Témata:  EU Pavel Tělička

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy