reklama

Květnový průzkum ukazuje, že nejlépe si dlouhodobě vede Čunek s aktuálním ziskem 46,3 % kladných hlasů. V těsném závěsu zje pak s aktuálním ziskem 40,2 % kladných hlasů hejtman Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který oproti letošnímu únoru ztratil jeden procentní bod.

Na třetím místě pomyslného žebříčku hodnocení představitelů územně samosprávných celků postoupila z únorového čtvrtého místa hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (hnutí ANO). Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná, tak aktuálně získala od obyvatel Středočeského kraje v souhrnu 36,5 % kladných hlasů.

Na čtvrté příčce se umístil komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, kterému obyvatelé Ústeckého kraje dali v souhrnu 36,1 % kladných hlasů.

Další žena v čele 14 územně samosprávných celků, pražská primátorka Adriana Krnáčová (hnutí ANO), se pak umístila se ziskem 22,1% kladných hlasů na jedenácté příčce. Adriana Krnáčová se tak ve srovnání s únorem propadla o tři místa.

Ve srovnání s únorovým průzkumem společnosti SANEP je největším překvapením olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, který postoupil z posledního místa na aktuální devátou pozici. Ladislav Okleštěk se aktuálně těší podpoře v souhrnu 25,9 % obyvatel Olomouckého kraje, což je o devět procentních bodů více ve srovnání s únorovými hodnotami. Ladislav Okleštěk tak získává u obyvatel Olomouckého kraje znatelnou podporu, což může souviset jak s jeho aktivitami, tak i s poměrně silnou podporou hnutí ANO v tomto regionu.

Na předposlední příčce se pak aktuálně umístil se ziskem v souhrnu 18,2 % kladných hlasů hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO).

Na posledním místě se pak aktuálně umístil se ziskem v souhrnu 17,5 % kladných hlasů hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD), který může doplácet i na celkový pokles voličské podpory ČSSD.