reklama

"Jasně jsem se vyjádřil, že do 15. 6. podám žalobu na Evropský soud pro lidská práva v Štrasburku, protože ústavní soud zrušil rozhodnutí tří soudů, které jsem vyhrál," řekl dnes Babiš novinářům. "Teď budu žalovat Slovenskou republiku u Evropského soudu pro lidská práva," dodal.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že spor ještě není u konce. "Věc nekončí, jak jsme byli informováni, bude řešena dalšími právními prostředky," napsal ČTK.

Slovenské soudy nejprve rozhodly, že je Babiš uveden jako agent neoprávněně. Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil rozsudky v Babišův prospěch.

Bratislavský krajský soud poté letos v únoru Babišovu žalobu proti tomu, že je veden ve svazcích StB jako agent, zamítl. Český premiér podal proti rozsudku dovolání, server Denník N dnes ale informoval o tom, že slovenský nejvyšší soud toto dovolání zamítl. 

Evropský soud pro lidská práva, na který se Babiš chce nyní obrátit, zřídila Rada Evropy, sídlí ve Štrasburku. Obracet se na něj mohou občané členských zemí Rady Evropy, kteří se domnívají, že některá z členských zemí porušila jejich lidská práva. Rozhodnutí soudu nemůže zvrátit rozhodnutí justice v dané zemi. Soud může pouze konstatovat, že daný stát porušil při posuzování dané kauzy konkrétní lidská práva, a nařídit mu zaplacení odškodnění stěžovateli a soudní výlohy.