Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mění názor? Podíl lidí zcela odmítajících uprchlíky klesl

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - V dubnovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dotazovalo sadu otázek týkajících se postojů veřejnosti k přijímání uprchlíků a k situaci spojené s migrační krizí. Podíl Čechů, kteří zcela odmítají uprchlíky, klesl od podzimu o 11 procentních bodů na 58 procent.

Jako hrozbu pro evropskou bezpečnost vnímá uprchlíky 82 procent lidí, pro mír ve světě 71 procent a pro bezpečnost ČR 68 procent. Ve všech třech případech jsou to nejnižší hodnoty od počátku srovnatelných měření v říjnu 2015. 

S příjímáním uprchlíků do doby, než budou schopni vrátit se do země svého původu, souhlasí 35 procent veřejnosti. Na podzim to byla čtvrtina. Pouhá tři procenta lidí ale nemají problém s tím, aby Česko přijalo uprchlíky z válečných zemí a nechalo je usadit se zde.

"Z hlediska stranických preferencí jsou přijímání uprchlíků více nakloněni voliči ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů, naopak ve zvýšené míře odmítavě se k němu stavějí rozhodnutí nevoliči a voliči SPD či KSČM. Proti přijímání uprchlíků se častěji staví lidé, kteří důvěřují prezidentovi. Dále je patrné, že lidé, kteří vnímají situaci kolem uprchlíků jako bezpečnostní hrozbu, zároveň častěji odmítají jejich přijetí. Názory respondentů se přitom významně neliší v závislosti na pohlaví, věku či náboženském vyznání," uvedl soc.cas.cz.

Podíl těch, kteří uprchlíky vidí jako hrozbu pro evropskou bezpečnost klesl od podzimu o šest procentních bodů. U ohrožení světového míru to byl pokles o sedm procentních bodů a v případě bezpečnosti ČR se jejich podíl snížil o osm procentních bodů.

"Přes tento pokles je ale stále situace okolo uprchlíků vnímána silněji jako hrozba pro evropskou bezpečnost i pro bezpečnost České republiky než konflikty na Ukrajině nebo v Sýrii a s konfliktem v Sýrii je pak hodnocena dosti podobně, pokud jde o hrozbu pro mír ve světě," uvedli statistici.

O aktuální vývoj okolo uprchlíků se zajímá 47 procent Čechů, což je pokles od posledního průzkumu o devět procentních bodů a je to zároveň nejnižší hodnota od začátku měření. Stále je ale zájem lidí o toto dění výrazně vyšší než o vývoj na Ukrajině či v Sýrii.

"Pouze zájem české veřejnosti o dění týkající se tzv. Islámského státu a v době svého maxima ještě i konflikt na Ukrajině býval výrazně vyšší než aktuálně vyjadřovaný zájem o dění související s uprchlíky, který přitom v době svého maxima překonával i maximální hodnoty zájmu o dění na Ukrajině i o aktivity tzv. Islámského státu," uvedlo CVVM.

Témata:  uprchlíci průzkumy Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy