Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou za Čechy pracovat uprchlíci? Nový plán se lidem líbit nebude

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - České firmy se potýkají se zoufalým nedostatkem zaměstnanců. Pracovních míst je mnoho a lidí málo. Nezaměstnanost je rekordně nízká a zaměstnavatelé se tak uchylují k alternativním řešením.

Podle Hospodářské komory chybí na pracovním trhu až 300 tisíc lidí. Firmy se o zaměstnance přetahují už natolik, že letos podle odhadů ekonomů vzrostou mzdy o 9 procent. Zaměstnavatelé proto na politiky tlačí, aby usnadnili příchod pracovních sil ze zahraničí.

V Česku je nejméně nezaměstnaných od roku 1997. Jen nepatrná část nezaměstnaných má ale schopnosti (a ochotu) na volná pracovní místa nastoupit. Česká nezaměstnanost (3,2 procenta) je nejnižší v Evropě.

S příchodem teplého počasí začaly i venkovní sezónní práce. Zaměstnavatelé proto poptávají 267 tisíc lidí. K dispozici jich je ale pouze 242 tisíc. „Taková situace nemá v Evropě obdoby a jinde ve světě je typická snad jen pro Japonsko,“ upozornil pro web Česká pozice hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Pokud tedy firmy nechtějí odmítat zakázky a nechtějí se (či nemohou) přetahovat o stávající zaměstnance s jinými firmami, poohlížejí se po pracovních silách v zahraničí. Do Česka tak proudí stále více cizinců.

Ukrajinci již patří k českému folkloru. Stále častěji k nám ale za prací migrují i lidé z jihu Evropy, například Španělé, Italové nebo Řekové. Jejich země jsou totiž v opačné situaci než Česko - mají vysokou nezaměstnanost a lidé musejí hledat práci v zahraničí.

Ani to ale nestačí. Loni smělo do České republiky na základě rozhodnutí vlády přijít 10 tisíc Ukrajinců, kvóta byla bleskově vyčerpána. Letos jich může přijít dvakrát tolik, firmy ale stále zoufale hledají další a další pracovní síly.

Stát proto zvažuje, že do Česka přijme zhruba tisícovku pracovníků z Mongolska a stejný počet lidí z Filipín. Ti by nastoupili zejména na pozice manuálně pracujících dělníků. Firmy by také byly rády, aby vláda schválila kratší pracovní úvazky.

Situace na trhu práce nahrává i odborům. Ty jsou v současné situaci schopny vyjednat pro své zaměstnance výrazný nárůst mezd. Očekává se přitom, že míra nezaměstnanosti by měla dále klesat, nikoliv však dramaticky.

Témata:  Češi uprchlíci zaměstnání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy