Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš v Lidicích ocenil EU a NATO: Važme si jich, garantují nám bezpečnost a mír

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Lidice - Dnes uplynulo 76 let od zkázy obce Lidice, 10. června 1942 ji vyhladili nacisté. U společného hrobu zavražděných obyvatel položily věnce desítky delegací. Premiér Andrej Babiš (ANO) v projevu řekl, že hrůzný čin nacistů je mementem pro budoucnost. Zdůraznil roli EU a NATO pro mír a bezpečnost.

"Važme si z toho, že žijeme v Evropské unii, která je hlavním mírovým projektem. Važme si toho, že jsme členy NATO, které garantuje naši bezpečnost," řekl Babiš. Přítomnost zahraničích hostů podle něho svědčí o tom, že si společnost uvědomuje, že ve světě se dodnes stávají podobné události.

Ačkoliv vyhlazení Lidic bylo mstou za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, není podle Babiše na místě zpochybňovat význam zabití Heydricha pro budoucnost Československa. "Mezi atentátem a masovou vraždou nevinných neexistuje žádná spojitost, kromě té, kterou si narýsoval okupant," uvedl premiér.

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannnová zdůraznila, že jméno Lidice se stalo symbolem pro všechny, kdo chtěli bojovat za svobodu, demokracii, rovnost lidí a vzájemnou úctu. 

Pietnímu aktu předcházela mše, kterou pomocný biskup a generální vikář pražské arcidiecéze Zdenek Wasserbauer sloužil v místě, kde stával kostel svatého Martina. Dnes ho připomínají jen jeho základy. Wasserbauer se obrátil i na přítomné politiky, kterým vytkl, že ve svých vyjádřeních překrucují pravdu a dávají tím lidem špatný příklad. "Tam, kde je potlačeno dobro a pošlapána pravda, tam vzniká podhoubí pro podobné tragédie, jako si dnes připomínáme," řekl Wasserbauer.

Nacisté obec, v níž žilo zhruba 500 lidí, vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel.

Témata:  Lidice Lidice - vyvraždění Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy