Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: ANO se výrazně propadlo, ODS posiluje. Lidovci by měli smůlu

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ANO by v květnu sice vyhrálo sněmovní volby s 27 procenty, oproti dubnu si ovšem výrazně pohoršilo. Na vzestupu je druhá ODS s 16 procenty. Třetí by zůstali Piráti s 14,5 procenta. Ukazuje to volební model agentury Kantar TNS, který zveřejnila Česká televize.

Za Piráty by skončilo hnutí SPD Tomia Okamury s devíti procenty, KSČM se 7,5 procenta a ČSSD se sedmi procenty. STAN by dostal 5,5 procenta, TOP 09 pět procent hlasů. Těsně pod pětiprocentní hranicí by zůstala KDU-ČSL. Žádná další strana nedosahuje ani dvou procent. 

ANO zaznamenalo podle Kantar TNS ztrátu už v březnovém průzkum. Oproti dubnu ztratilo 3,5 procentního bodu a dostalo se pod výsledek loňských podzimních voleb. Na úkor ANO posilují podle agentury naopak občanští demokraté. Získali by o 4,5 procentního bodu více než při říjnových sněmovních volbách.

Za poslední tři měsíce výrazně ubylo těch, kteří souhlasí s opětovným jmenováním šéfa ANO Andreje Babiše do premiérského křesla. Nyní tento krok prezidenta Miloše Zemana podporuje 40 procent, v únoru to bylo 56 procent.

Názor, že by kabinet bez důvěry poslanců neměl vládnout déle než tři měsíce, mělo v únoru 44 procent respondentů, nyní už jen 36 procent dotázaných. S tím, že vládnout bez důvěry se dá víc než rok, nemělo před třemi měsíce problém 20 procent lidí, v květnu 24 procent občanů.

Témata:  volební preference průzkumy volby Hnutí ANO ODS Sociální demokracie (SOCDEM) Česká pirátská strana TOP 09 KDU-ČSL Svoboda a přímá demokracie KSČM Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.