Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvyklé úkazy v Česku? Na Příbramsku se dnes objevilo tornádo nebo trombo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Příbram - Na Příbramsku se dnes objevilo tornádo, mohlo ale jít také o jev, kterému se říká tromba. Meteorologové určují rozdíl podle fotografií a také škod napáchaných na místě úkazu.

Tromba se od tornáda liší tím, že se nedotkne země. "Typ úkazu může potvrdit terénní průzkum," řekla ČTK Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Druh vzdušného víru dokážou meteorologové určit například podle toho, jak jsou stromy zlámané či vyvrácené. Zatím není jasné, zda se bude ČHMÚ úkazem na Příbramsku zabývat. Tornáda se v Česku objevují, jde o jednotky případů ročně.

Předpověď na pondělí (00-24):V noci zpočátku oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky, postupně místy až skoro jasno. Přes den skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Postupně až oblačno, ojediněle, na východě a severovýchodě místy přeháňky nebo bouřky. Večer v západní polovině Čech až zataženo, na západě Čech místypřeháňky nebo bouřky.

Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jihu Moravy místy až 32 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C. Slabý severozápadní, postupně proměnlivý vítr 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, od západu přeháňky, déšť, místy bouřky. Zpočátku na západě Čech, během odpoledne a večera na Moravě a ve Slezsku i silné. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na severozápadě Čech až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na jihu a východě území místy až 29 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s se bude během dne měnit na mírný severozápadní až severní 2 až 6 m/s. Vítr na frontě a v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, místy trvalejší srážky. Na severozápadě Čech srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, na západě Čech až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, při trvalejších srážkách kolem 17 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  počasí tornádo Středočeský kraj

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy