reklama

Server připomíná, že se ANO zastalo prezidenta Miloše Zemana v kauze jeho výroků o nervovém agentu novičok. Poté, co byl v Británii otráven novičokem Sergej Skripal a jeho dcera, Rusko uvedlo, že látka mohla pocházet z Česka. Zeman navzdory tvrzení české vlády uvedl, že v Česku byla látka vyráběna a skladována.

To, že se Babiš Zemana zastal, je podle serveru přímo v rozporem s jeho předchozím rozhodnutím vyhostit ze země tři ruské diplomaty. „I když Babiš touží po uznání a přijetí na Západě, potřebuje také podporu ze strany ruského státu,“ píše DW. „Babiš sedm měsíců po vítězství ve volbách dál bojuje se sestavením vlády. Průmyslový magnát ztělesňuje rozpory, které vyústily v uskutečňování populistické politiky. Je miliardářským obchodníkem, který se domlouvá s komunisty, euroskeptikem, který vychvaluje EU, centristou, který se snaží podpořit prozápadní postavení České republiky, zatímco jeho partneři jsou nepřátelští vůči NATO, Bruselu a Berlínu,“ vypočítává německý server.

„Babiš zněl zklamaně, když vysvětloval, že stále čeká na důkazy z Londýna, které by podpořily jeho činy v kauze Skripal. Zdá se, že chce znovu potvrdit závazek České republiky vůči Západu poté, co byl v lednu znovu zvolen machiavelista Zeman - pravidelný zdroj skandálních titulků kvůli podpoře Ruska a útokům na migranty a liberály,“ přibližuje situaci DW.

Zeman, který je prý znám svou pomstychtivou povahou, kritizoval jak vyhoštění ruských diplomatů, tak téměř simultánní vydání ruského hackera do USA. „Je to můj prezident, respektuji ho," řekl Babiš serveru DW, který se jej na zjevné rozpory v jeho politice a vztah k prezidentovi ptal. „Někdy máme různé názory, ale to neznamená, že máme špatné vztahy."

ANO spolupracuje s komunisty i extremisty

Server také připomíná, že většina stran odmítá s populistickým hnutím ANO spolupracovat a že se odvolávají například na Babišovy podvody spojené s dotacemi z EU. „Jeho obchodní úspěch nalákal mnoho voličů. Je pravda, že slibuje, že bude řídit zemi jako svou firmu. Zeman dál drží otevřené dveře pro premiéra v demisi – jak zní Babišův oficiální titul, aby se pokusil vytvořit stabilní koaliční vládu. Prezident na oplátku očekává, že na ni bude mít vliv,“ vysvětluje DW.

Zmiňuje i to, že současná vláda důvěru ve Sněmovně nezískala, přesto Zeman už v květnu oznámil, že Babiše jmenuje premiérem i podruhé. „Je to krok, který má vyvinout tlak na ČSSD, která má 15. června oznámit výsledek referenda o vytvoření menšinové koalice s ANO. Pokud bude vláda schválena, bude se spoléhat na ad hoc podporu komunistické strany (KSČM). Během uplynulých sedmi měsíců ANO úzce spolupracovalo v parlamentním hlasování s KSČM a krajně pravicovou SPD,“ uvádí DW s tím, že se toto trio postavilo za Zemana.

„Mnozí se obávají, že tento odporný politický kruh bude i nadále kontrolovat parlament, i kdyby ČSSD souhlasila s koalicí. Je to potenciálně výbušný koktejl míchaný prezidentským barmanem, ale Babiš, který často vyjadřuje netrpělivost kvůli demokratickým procesům, tyto obavy odmítá,“ zdůrazňuje DW. „Je to jen dočasná spolupráce s komunisty, nebudou ve vládě. Budeme spolupracovat s každým,“ cituje server Babiše.

Deutsche Welle také uvádí, že politici 30 let drželi KSČM od moci. „Nostalgičtí voliči vymírají. Strana nadále získává politický kapitál z požadavku na odchod z NATO nebo snahou o veto protiruských sankcích. Více znepokojivé jsou pletky ANO s SPD, které se zasazuje o opuštění EU a projevuje zlověstnou xenofobii. Babišova touha po mezinárodním přijetí vylučuje formální spolupráci, ale extrémně pravicová strana přesto získala několik vyšších míst v parlamentu,“ píše se v Německu s tím, že se taková spolupráce nelíbí ani některým lidem z hnutí ANO, kteří SPD označili za fašisty, a oznámili, že nechtějí být v Babišově druhé vládě.

Nikdo jiný s Babišem nebude pracovat

„Ale v politice závislé na dohodách může být všechno ospravedlnitelné jako „byznys,“ myslí si DW. „Nikdo jiný s Babišem nebude pracovat. Možná je těžké tuto spolupráci vysvětlit, ale rozumím tomu,“ cituje server jednoho z členů ANO. „To také znamená, že všechno je obchodovatelné,“ poznamenal k tomu server DW.

Server také poukazuje, že kvůli tlaku SPD se teď jedná o zákoně o obecném referendu. „ANO trvalo na podmínkách, které lidem znemožní přímé hlasování o členství v EU a NATO. Neexistuje však riziko, že otevření pandořiny skříňky o "přímé demokracii" povede k výzvám pro západní orientaci země? Podnikatelská lobby vyjádřila obavy, ale předseda vlády tuto myšlenku zamítl,“ vysvětluje server.

„Babiš je zkušený student populismu. Vždy obviňujte strašáka EU. Říká, že Brusel podporuje extrémismus,“ varuje DW. „Migranti jsou pro Českou republiku stále velkou záležitostí. To podporuje hlasy, které obhajují czexit a kritizují islám,“ tvrdí třeba Babiš.

„Země v rámci kvót EU přijala pouze 12 žadatelů o azyl. Mezitím český vůdce trvá na tom, že EU je "skvělý projekt" a že nemá v úmyslu vystoupit z organizace, která zajistila "70 let míru" v Evropě. Je to také dobrý obchod. Jeho Agrofert dostává obrovské dotace z EU a vlastní společnosti na celém kontinentu. Mohl by ale změnit svou linii prozápadní politiky dohodnutou s ČSSD, kdyby se jeho extrémističtí partneři snažili zvětšit své páky?“ zajímá DW.