Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové nabízí, že vyrazí bojovat s kůrovcem

Těžba dřeva, ilustrační fotografie
Těžba dřeva, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česko se potýká s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou. Asociace romských podnikatelů a spolků nabídla tisícovku pracovníků, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, na práci v lesích při boji proti dřevokaznému hmyzu

Asociace poslala ministrům životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) a zemědělství Jiřímu Milkovi (za ANO) otevřený dopis. Mělo by se jednat o pracovníky prověřených firem, kteří kvůli nedostatku pracovních příležitostí žijí ze sociálních dávek.

Jak již dříve řekl Brabec, současná kůrovcová kalamita je největší od dob Marie Terezie. Firmy v ČR si přitom v poslední době naopak stěžují, že nemohou dostatek pracovníků najít, například na lesnické práce chybí tisíce lidí, stát je chtěl najít v zahraničí, především na Ukrajině.

"Vyjádření ministrů Richarda Brabce a Jiřího Milka a potažmo i premiéra Andreje Babiše, že je potřeba rychle do republiky dostat tisíce nekvalifikovaných pracovníků ze zahraničí, když na úřadech práce jsou stovky ne-li dokonce tisíce dlouhodobě nezaměstnaných Romů, kterým tuto práci napřímo nikdo nenabídl, se nám nelíbí. Vyzvali jsme proto ministry, aby se na nás v případě zájmu o kvalifikovanou pracovní sílu obrátili," uvedl prezident asociace Vladimír Leško.

Romové by měli podle něj mít stejnou šanci získat zaměstnání jako většinová část populace. "Asociace zároveň ministry v dopise vyzvala, aby dali firmám, které Asociace sdružuje, příležitost podílet se na veřejných zakázkách a zakázkách malého rozsahu, o nichž ve většině případů vůbec nevědí, a dali tak šanci dlouhodobě nezaměstnaným," dodal.

Témata:  kůrovec romové nezaměstnanost

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy