Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vdovské penze seniorů a invalidů porostou pomaleji

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vdovské a vdovecké důchody lidí ve starobním a invalidním důchodu porostou pomaleji než dosud. Vyplývá to z návrhu zákona.

Pozůstalostní důchod po zemřelém manželovi či manželce spolu se svou starobní či invalidní penzí pobíralo na konci března podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) téměř 609.000 lidí.

Důchod v Česku se skládá ze dvou částí. Pevný díl je pro všechny stejný a odpovídá devíti procentům průměrné mzdy. Procentní výměra odráží odpracované roky a výši výdělku. Důchodová novela, kterou připravila Babišova vláda v demisi, zvětšuje podíl pevné části na deset procent průměrné mzdy, čímž se zmenšuje podíl části procentní.

Posílí to solidaritu a oslabí zásluhovost. Změna se promítne do pravidelných valorizací. Na procentní díl při nich připadne menší procento přidávané částky. Vdovské a vdovecké důchody seniorů a invalidů se valorizují stejně jako procentní výměra běžných penzí. Jejich růst by se tedy po přijetí novely také zbrzdil.

Pozůstalostní penze odpovídá polovině procentní části důchodu, na který měl zemřelý partner či partnerka nárok. Vdovec se starobní či invalidní penzí by tak teď po své zesnulé manželce, která by měla průměrný ženský důchod 11.219 korun, mohl dostat 4260 korun. Vdova by naopak po manželovi s průměrným mužským důchodem 13.615 korun mohla nyní pobírat 5458 korun.

Témata:  důchody senioři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy