Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zvládnout migraci? Problém je třeba řešit mimo Evropu, volá Babiš

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mandát k zásahům mimo Evropu musí podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) získat unijní pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Premiér to uvedl v tiskové zprávě k úternímu jednání Evropské komise o financích na zvládání migrační krize.

Frontex, který má k dispozici 1200 lidí, označil Babiš za "pár lodí" vytahujících lidi z moře. Kvůli migrační krizi je podle českého premiéra potřeba bojovat proti pašerákům lidí.

"V budoucí podobě migrační politiky je pro Česko naprosto stěžejní posílit ochranu vnějších hranic. Frontex bereme jako podpůrnou sílu, hlavní odpovědnost musí být na členských státech," doplnil Babiš.

"Mandát Frontexu se musí změnit. Nemůže to být jen pár lodí, které vytahují topící se lidi z moře. Takto migraci nezastavíme. Frontex a EU musí jednat mimo Evropu," uvedl Babiš.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy