Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO ztrácí své voliče? Průzkumy nejsou důvěryhodné, je to psychologická zbraň, prská Ovčáček

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček se na sociálních sítích doslova vysmál průzkumům o volebních preferencích jednotlivých stran. Poukázal na to, že každý říká něco úplně jiného. Jeho slova ale vyvolala bouřlivé reakce.

Ovčáček na twitteru zmínil dva konkrétní průzkumy „Doslova chvilku po pohádce pro dospělé o vzestupu preferencí ČSSD (CVVM) přichází další pohádka pro dospělé, tentokrát o vzestupu preferencí ODS (Kantar TNS),“ rýpnul si mluvčí Hradu.

Doslova chvilku po pohádce pro dospělé o vzestupu preferencí ČSSD (CVVM) přichází další pohádka pro dospělé, tentokrát o vzestupu preferencí ODS (Kantar TNS).

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 10. června 2018

Odkazoval se na květnový model agentury Kantar TNS, podle kterého by hnutí ANO vyhrálo sněmovní volby s 27 procenty, oproti dubnu by si ale podle modelu zveřejněného Českou televizí výrazně pohoršilo. Na vzestupu je pak podle modelu druhá ODS s 16 procenty. ČSSD by pak se sedmi procenty skončila až šestá. Do dolní komory by se podle agentury dostaly i další dosavadní sněmovní strany s výjimkou KDU-ČSL, která by měla čtyři procenta hlasů.

Naopak květnový volební model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) uvádí, že ČSSD by dosáhla nejlepšího volebního výsledku od loňských říjnových voleb. S 13 procenty by strana podle tohoto modelu druhá za vítězným ANO s 29 procenty, 13 procent by získala také třetí ODS. Do Sněmovny by se dostali ještě Piráti, komunisté, SPD a lidovci. Z nynějších stran v dolní komoře by mimo ni zůstali Starostové a nezávislí (STAN) a TOP 09. 

Ovčáčkova slova zaujala diskutující na sociálních sítích. „Takže sestup koblihářů je taky pohádka?“ ptal se jeden z diskutujících na výsledky hnutí ANO. „Přesně tak. Reálně se žádný nekoná. Tyto průzkumy s nedůvěryhodnými výsledky - těsně před sestavením druhé vlády - jsou čistě psychologickou zbraní,“ je přesvědčen Ovčáček.

Další pak zajímalo, na čem své domněnky mluvčí zakládá. „Máte pro tohle tvrzení nějaká data, nebo jste se prostě ráno probudil a rozhodl se, že je tohle podle vás pravda?“ rýpnul si další z Čechů. I jeho ale Ovčáček odbyl. „A který průzkum jste si vybral Vy? 1) Roste podpora ČSSD 2) Roste podpora ODS,“ zareagoval na otázku otázkou.

Témata:  Jiří Ovčáček průzkumy Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy