Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

15 let od referenda o EU: Kvůli hlasování byl přijat jednorázový ústavní zákon, většina Čechů řekla "ano"

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Členem EU se Česko stalo společně s devíti dalšími zeměmi při dosud největším rozšířením v dějinách unie 1. května 2004. Češi o vstupu do EU rozhodli v referendu, které začalo 13. června 2003, tedy před 15 lety.

V dvoudenním hlasování nakonec pro vstup Česka do EU hlasovalo 77,33 procenta voličů, proti jich bylo 22,67 procenta. Referenda se zúčastnilo 55,21 procenta voličů. 

Aby se toto referendum vůbec mohlo konat, byl přijat jednorázový ústavní zákon. Zákon o obecném referendu totiž marně čeká na přijetí už od roku 1993. Výsledek referenda tehdy přivítaly vládní strany ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU a také opoziční ODS, která byla tehdy známá kritikou podoby evropské integrace. Komunisté byli naopak proti vstupu do EU.

Žádost o vstup do EU podala Vláda České republiky 17. ledna 1996. Vláda Václava Klause tehdy deklarovala, že "si uvědomuje prospěšnost a nezvratnost procesu evropské integrace" a ocenila ho jako dílo, "které zaručilo občanům členských států na dlouhá desetiletí mír, politickou stabilitu, korektnost mezinárodních vztahů, nebývalé svobody a hospodářskou prosperitu." 

Evropská unie má nyní 28 členských zemí. Od ledna 2007 jsou členy Rumunsko a Bulharsko, v červenci 2013 se stalo členem Chorvatsko. Naopak Británie v červnu 2016 v referendu rozhodla o vystoupení z unie.

Témata:  EU Česká republika referendum

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 18:54

Fiala řekl, že Ukrajina dostane první munici z české iniciativy v červnu

Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání v sídle NATO. Podle Fialy se již podařilo najít půl milionu kusů munice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy