Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroverzní Opencard v Praze definitivně končí

Opencard
Opencard
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Pražští radní dnes rozhodli o ukončení platnosti karet opencard, které nebudou mít nahrán měsíc po spuštění nově zaváděného tzv. multikanálového odbavovacího systému (MOS) kupon MHD. Projekt přinesl řadu potíží.

Kdy bude MOS spuštěn není zatím jisté. Mezi cestujícími je nyní asi 240.000 platných opencard. Za kartu zaplatilo město asi 1,7 miliardy korun. 

Náklady na výměnu jedné opencard jsou 100 korun. Celkové náklady by dosáhly 12 až 15 milionů. Levnějším řešením je proto nezařadit opencard do MOS.

V praxi to znamená, že cestující, kteří v době spuštění MOS mají na opencard platný kupon MHD, ji mohou používat do vypršení platnosti kuponu. Ostatní si ji musí vyměnit za lítačku, nebo zvolit jiný způsob v rámci nového systému.

Nový systém odbavování má přinést možnost platit za krátkodobé i časové jízdenky prostřednictvím e-shopu a mobilní aplikace. Bude také možné do systému zaregistrovat platební kartu a prokazovat se s ní revizorům. 

Ukončení provozu Pražského centra kartových služeb, které vydávalo opencard, schválili radní již loni. Ze zmíněných stále funkčních karet jsou některé platné až do roku 2020.

Pořízení lítačky, náhrady za opencard v roce 2016, vyšlo město na 8,2 milionu korun a měsíční náklady na provoz kartového centra jsou 3,2 milionu korun.

Témata:  Opencard Praha MHD Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy