Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš si stěžuje: Paní mi začala nadávat, že prý korumpuju lidi

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Andrej Babiš byl tento týden podruhé jmenován premiérem. Na sociálních sítích se pustil do novinářů, který jej až doteď označovali jako "premiéra v demisi". nevybíravě se navezl také do Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

„Čau lidi, tak už mám sbaleno. Ještě v pátek v šest večer jsem skládal svoje věci do beden a nosil je na chodbu před kancelář. Ach jo Na úřadu vlády totiž začíná výměna oken a oprava fasády, takže budeme do půlky září úřadovat v Hrzánském paláci,“ prozradil na úvod svého pravidelně zveřejňovaného příspěvku na facebooku.

Zároveň prozradil, že doufá, že tentokrát jeho vláda získá důvěru a že bude moct dál pracovat. „Úplně stejným tempem, jako jsme makali doposud. Snad se k nám brzo přidá i náš koaliční partner. A chtěl bych poprosit ty, kteří mě fakt nesnáší: suďte nás podle výsledků naší práce, ne sympatií-nesympatií. Výkonnost, schopnost plánování, koordinace jednotlivých složek státu. O to tady jde, ne o popularitu,“ tvrdí Babiš.

„Fotky a videa vám sem nedávám, abych vás dráždil. Pořád doufám, že si někteří hejtři uvědomí, co všechno máme od revoluce za sebou. Věci, které se měly udělat hned po revoluci, teď řešíme my. Navzdory lidem, co nás nesnáší, a teď už i navzdory počasí. Jezdit po republice v těchhle třicítkách fakt není to, co jsem si před pár lety představoval, že budu na stará kolena dělat. Ale je to potřeba,“ píše nově jmenovaný premiér.

Zároveň vyčinil novinářům za to, jak ho v posledních týdnech a měsících častovali. „Doteď někteří novináři k mému titulu “premiér” i ke všem našim ministrům s gustem přidávali “V DEMISI.” To teď už sice neplatí, ale pořád je spousta možností, jak naši práci shazovat. Čapí hnízdo je evergreen. Spousta hejtrů opakuje něco jako: “Podívejte se, i v Evropě ho vyšetřují, tak to musí být pravda.” Myslí tím samozřejmě OLAF," spustil. 

„No jenže už někdy v lednu vyšlo najevo, že tenhle “Evropský úřad pro boj proti podvodům” pracuje na základě domněnek, ne důkazů. Obvinil třeba Volkswagen z podvádění, ale odmítl říct, jak na to přišel. Nebo donutil odstoupit komisaře Johna Dalliho. Prý možná přijímal úplatky. Dalli pod politickým tlakem odstoupil. A i když pak vyhrál soud, jeho jméno zůstalo pošpiněné navždycky. Nakonec byl samotný ředitel OLAFu Giovianni Kessler obviněný z nelegálních praktik vyšetřování. Jenže měl příliš vlivné přátele. Odstoupil, až když mu našli teplé místečko v Itálii. Takže tohle je ten slavný OLAF, přátelé,“ nešetří kritikou šéf ANO.

Odmítá také myšlenku, že je v politice proto, aby pomohl své bývalé firmě. „No jasně, těch 18 hodin denně, co řeším nové zákony, veřejně prospěšné investice a běhám s kolegy po poli, kde mají vyrůst nové silnice, to mi zbývá spousta energie zabývat se podnikáním. Takže pro všechny milovníky konspirací tady mám jedno číslo. Zisk Agrofertu minulý rok klesl o 38 procent. To je zajímavé, ne? Nebo aspoň jsem si myslel, že by o tom novináři mohli něco napsat. A ono je ticho po pěšině,“ postěžoval si. „Prostě se novinářům tahle informace nehodí. Ani trochu. Nabouralo by to jejich vyprávění o světě. O tom, že jsme si přišel do politiky nahrabat. Je to přitom naopak. Moje bývalá firma mým odchodem trpí,“ zoufá si Babiš.

Vyjádřil se třeba také k protestujícím, kteří jej tento týden přivítali v Českých Budějovicích. „Měli s sebou i megafon, řehtačku, tamburínu a krabici, do které bušila jedna paní kvedlačkou. Takže to vypadalo, že jich není sedm, ale nejmíň dvacet. Paní se na mě doslova nalepila a začala mi nadávat, že prý korumpuju lidi. Musel jsem jí sám dělat ochranku před mojí vlastní ochrankou, aby ji neodstrčila. A ptám se jí, co tím vlastně myslí a taky čím se živí. Když mi řekla, že je v důchodu, tak ji povídám, že zvyšujeme naprosto rekordně důchody, takže by nás měla mít naopak ráda. A víte, co mi na to odpověděla? Že prý korumpujeme důchodce. Super, ne?“ nechápe Babiš.

Témata:  Andrej Babiš Agrofert

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy