reklama

Rozvinuté společnosti stárnou a v důsledku toho v nadcházejících letech bude docházet ke snížení počtu zaměstnanců. Proto je automatizace a robotizace procesů tak důležitá. Na druhou stranu digitální revoluce může zvětšit nezaměstnanost v okruhu lidí, kteří nebudou připravení na změny trhu práce.

Znalci v oboru lidských zdrojů tvrdí, že jednou z nejvíce požadovaných profesí budou tedy všechny ty související s informatikou, programováním, automatizací nebo robotikou.

Jedná se ne jenom o inženýry pracující na plně automatizovaných výrobních linkách, ale také o odborníky na opravu softwaru a hardwaru, programování, vývojáři her a aplikací, web designerů atd. Je však třeba si uvědomit, že jsou to nejtěžší technické obory studia.

Většina mezinárodních médií a statistik uvádí, že do budoucna se zvětší počet požadovaných specialistů v povolání jako zdravotní sestra, lékař, právník nebo účetní. Takže i když nevidíte pro sebe místo na technické univerzitě, můžete najít dlouhodobé a dobře placené zaměstnání.

Nejdůležitější je však to, aby se udělala analýza trendů budoucích zaměstnání v profesích našeho zájmu nebo minimálně běžně sledovat publikace ohledně tohoto tématu.