reklama

Dům v obci na Znojemsku začal hořet 6. února krátce po půlnoci. Obžalovaný polil benzinem nábytek ve třech pokojích a zapálil jej. V jiné místnosti spala jeho babička. Muž pak podle žalobce dům zamkl a utekl. Babička nezemřela jen náhodou, krátce předtím totiž byla na toaletě a ještě nestačila tvrdě usnout. 

Podle mladíka to nebyl pokus o vraždu. "Já jsem babičce nikdy nechtěl ublížit, pokus o vraždu si představuji jinak. Kdybych ji chtěl shodit ze schodů nebo tak něco," uvedl obžalovaný. Z jeho výpovědi vyplynulo, že byl dlouhodobě nespokojený se svojí situací i se situací v rodině. Nedařilo se mu vystudovat vysokou školu ani získat zaměstnání, v žádném nevydržel déle než měsíc. 

Podle předsedy senátu Miloše Žďárského šlo o silně atypický a nešťastný případ, kdy i poškozená babička chtěla, aby její vnuk byl potrestán co nejmírněji. Případ kvalifikoval ale v přísnějším odstavci, než navrhoval státní zástupce, tedy jako vraždu s rozmyslem. 

"Po založení požáru a při rychlosti jeho šíření neuznal ani za vhodné kopnout do dveří, kde spala babička a upozornit ji na požár. Při úprku ze schodů zamknul dveře domu a můžeme se jen dohadovat, zda tak učinil vědomě, aby ztížil únik babičky, nebo nevědomě," uvedl Žďárský.

Muž byl odsouzený i za krádež, po útěku se podle žalobce vloupal do benzinové stanice, odkud vzal především alkohol.