Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už je rozhodnuto? ČSSD půjde do vlády s ANO, naznačují výsledky referenda

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výsledky referenda ČSSD o vstupu do vládní koalice oznámí vedení strany v pátek, kromě ANO na to čeká i KSČM, která by měla menšinový kabinet podporovat. Většina místních organizací ČSSD má už plebiscit za sebou a podle řady jejich krajských představitelů v něm převažuje souhlasné stanovisko.

K nejostřejším kritikům vládního spojení s hnutím Andreje Babiše patří ústecká ČSSD. Podle jejího předsedy Miroslava Andrta v kraji odvolily v referendu asi dvě třetiny členů. "Netvrdím, že by hlasování bylo jednomyslné. Jsou tady zarytí odpůrci, zarytí příznivci a pak většina těch, která zvažuje rizika, který jeden nebo druhý model může přinášet," řekl Andrt.

Záporným postojem ke vstupu do koalice s ANO se netají šéf tachovské okresní organizace ČSSD Václav Votava. Proti vládě s ANO hlasovali straníci také v České Lípě. "Dlouho jsme diskutovali, zvažovali. Pak 88 procent přítomných sociálních demokratů řeklo NE vládě s ANO," napsala na facebooku někdejší kandidátka na předsedkyni strany Romana Žatecká. Výsledek za celý Liberecký kraj bude podle krajského předsedy Jana Mečla zřejmě ale těsný. 

Proti ní byla zpočátku i většina členů brněnských organizací. Podle brněnského předsedy ČSSD Olivera Pospíšila se ale s pokračujícím hlasováním rozdíl mezi podporovateli a odpůrci koalice zmenšuje.

Z ostatních regionů podle průběžných výsledků zaznívá přesvědčení, že členové ČSSD hlasovali spíše pro vstup do vlády s ANO. Tento názor převažuje podle krajských předsedů strany podle zjištění ČTK ve Středočeském, Královéhradeckém, Jihočeském kraji nebo na Vysočině. Před sjezdem ČSSD se pro vstup do vlády většinou vyslovili i straníci na Pardubicku.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) referendum Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy