Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát navrhne Zemanovi vyznamenat Mašínovou. Od takového individua bych nic nepřijala, vzkazuje

Udělování státního vyznamenání (28.10.2017)
Udělování státního vyznamenání (28.10.2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Tenistka Helena Suková, kosmonaut Vladimír Remek či sestra protikomunistických odbojářů Zdena Mašínová. I tato jména se objevují na seznamu osobností, které Senát navrhne na státní vyznamenání prezidentu Miloši Zemanovi.

Návrh nominací schválil senátní organizační výbor, horní komora jako celek o něm rozhodne patrně v červenci. „Mezi navrhované tradičně patří vědci, lékaři, umělci a váleční veteráni. Senátní podvýbor pro státní vyznamenání doporučil vyznamenat 27 adeptů, což je o jednoho víc než loni, kdy prezident Miloš Zeman vyhověl čtyřem senátním návrhům," uvedla tisková tajemnice horní komory Eva Davidová.

Mašínová je nominována na medaili Za zásluhy. V dětském věku zažila pronásledování svého otce Josefa Mašína, který byl členem protifašistické odbojové skupiny Tři králové a byl nacisty popraven. Po emigraci svých bratrů, kteří se zbraní v ruce bojovali proti komunistickému režimu, byla na několik měsíců uvězněna a komunisty celoživotně perzekvována.

Serveru iDnes.cz řekla, že by si od Zemana vyznamenání nikdy nevzala. „Takové individuum, co nás cpe na východ, do Kremlu, Číňanům, je podle mě nedůvěryhodné a nebezpečné,“ tvrdí.

Mezi senátní kandidáty na vyznamenání patří režisér Jiří Svoboda, hudební skladatel a pedagog Vadim Petrov, baletka a čtyřnásobná držitelka ceny Thálie Tereza Podařilová, sbormistr Jiří Chvála, operní pěvkyně Eva Děpoltová. Z vědců a lékařů byli navrženi neurochirurg Eduard Zvěřina, průkopník neonatologické péče Miloš Velemínský, zakladatel oboru intenzivní metabolické péče Zdeněk Zadák, radiolog Boris Kreuzberg a vedoucí Centra kardiovaskulární prevence 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice Renata Cífková.

Vyznamenáni by mohli být také historik Miloš Stehlík, archeolog Radomír Pleiner, první rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha, sklář René Roubíček, výzkumník v oblasti zpracování kůže Karel Kolomazník, duchovní Josef Peksa, který pomáhal krajanům v Austrálii, a zakladatel sdružení na pomoc seniorům Život 90 Jan Lorman.

Ocenění by mohli získat Marie Šupíková a Pavel Horešovský, kteří jako děti přežili vyhlazení Lidic, nebo Zdenka Fantlová - Ehrlich, která přežila několik nacistických koncentračních táborů včetně Osvětimi. Z odbojářů a válečných veteránů byli nominováni účastník Slovenského národního povstání Petr Bachrach, plukovníci Oldřich Vladař a Vladimír Košan nebo příslušník Svobodovy armády Pavel Tarnavský. 

Témata:  státní vyznamenání Senát Parlamentu České republiky Zdena Mašínová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy