Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna odmítla Lex Mynář. Nejvyšší prověrka pro kancléře nebude nutná

Vratislav Mynář
Vratislav Mynář
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Sněmovna dnes zamítla na návrh KSČM novelu poslanců Starostů a nezávislých, která by uzákonila povinnost nejpřísnější prověrky pro kancléře prezidenta. Novela podle kritiků mířila na konkrétního člověka, tedy Vratislava Mynáře.

Pro zamítnutí hlasovalo 98 ze 159 přítomných poslanců, proti jich bylo 41. Zamítnutí podpořili vedle komunistických poslanců také zástupci hnutí ANO, SPD Tomia Okamury a ČSSD.

Předloha byla reakcí na spory o chybějící Mynářově prověrce. Za předkladatele návrhu řekla poslancům Věra Kovářová (STAN), že kancléř by měl mít prověrku, protože pracuje s informacemi, "které v nesprávných rukách mohou představovat bezpečnostní riziko státu". "Funkce kancléře prezidenta republiky je důležitou a váženou pozicí, která si zaslouží být obsazena důvěryhodnou a prověřenou osobou, která bude hájit zájmy státu, a ne své osobní," řekla Kovářová.

Mynář rozhodnutí Sněmovny přivítal. "Věřil jsem ve zdravý rozum ve Sněmovně a nic jiného jsem nepředpokládal. Je to samozřejmě hloupost a uražená ješitnost některých poslanců, kteří už nevědí, jakým způsobem by exhibovali. Takže já jsem za to samozřejmě rád," řekl kancléř ČTK.

Mynář bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné nezískal a Národní bezpečnostní úřad zamítl i jeho rozklad vůči tomuto rozhodnutí. Kancléř se rozhodl proti tomu bránit soudní cestou. Podrobnosti o průběhu soudního jednání Mynář prý nemá. Z médií pouze zaznamenal, že před projednáním jeho případu se musí soud zabývat dalšími asi 50 záležitostmi, což by v rámci statistiky znamenalo zahájení líčení na podzim.

Témata:  Vratislav Mynář Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy