Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladí Češi v problémech? Každý pátý ve věku od 18 do 30 let je ohrožen chudobou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Podle průzkumu agentury Median pro Charitu ČR hrozí chudoba 22 procentům mladých - 18 procentům mužů a 27 procentům žen. V přepočtu by jich mohlo být kolem 300.000. Ti, které chudoba ohrožuje, častěji zažili zadlužení rodičů a jejich nezaměstnanost a vyrůstali také v neúplné rodině.

"Vidíme, že do chudoby se dostanou v mládí a nejsou často schopni se z ní vymanit. Vyrůstá tak celá generace. Pro společnost je to velmi rizikové, protože lidé zůstávají ve vyloučení celý život. Je to zátěž ekonomická i morální," uvedla charitní analytička Martina Veverková.

"Mladým mužům se daří z chudoby vymanit, mladým ženám méně a často v chudobě zůstávají," řekla socioložka Kateřina Pulkrábková. Ve věku do 25 let trápí chudoba 20 procent mužů a poté do třicítky 16 procent. Podíl žen se nemění a zůstává na 27 procentech.

Podle Veverkové na chudobu mladých má největší vliv to, že si jejich rodina nemohla koupit to, co potřebovala. Druhým faktorem je nestabilní bydlení, zkušenost s jeho ztrátou a náhlým stěhováním. Roli pak hraje maturita. Šance lidí, kteří ji nemají, jsou mnohem horší, dodala analytička.

Chudoba ohrožuje dvě pětiny mladých, kteří mají jen základní vzdělání či nezískali maturitu. Mezi těmi, kteří zkoušku z dospělosti složili a dál už nestudují, je to 22 procent. Mezi vysokoškoláky je to pak 13 procent. Roli hraje ale i vzdělání rodičů. Čím vyšší mají, tím méně jejich potomkům chudoba hrozí.

"Pokud někdo pochází z rodiny, která si nemohla vždy dovolit koupit to, co potřebovala, a navíc nemá maturitu a vyrůstal bez otce, pravděpodobnost, že bude ohrožen chudobou, je 59 procent," řekla Veverková. Podle ní u mladých bez maturity, jejichž rodina sice nouzí netrpěla, ale zažila ztrátu bydlení a nucené stěhování, dosahuje pak pravděpodobnost pádu do chudoby 73 procent.

Podle šéfa Charity ČR Lukáše Curyla je pro řešení situace podstatné, aby v Česku bylo třeba dostupné sociální bydlení. Charita podporuje také zvyšování minimální mzdy, za kterou často lidé bez vzdělání pracují.

Témata:  chudoba Češi průzkumy CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy