Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snížení DPH na pivo? Stejně levnější nebude, varují odborníci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila změny v DPH. Zůstává ale otázkou, nakolik to pocítí zákazník. Pivo nejspíš v restauracích nezlevní, opatření by však mohlo pomoci ekonomice fungování menších hospod. U větších vodohospodářských společností je pravděpodobnější, že se při snížení DPH na vodné a stočné sníží cena vody.

Pokud Parlament změnu odsouhlasí, mělo by se čepované pivo posunout z 21procentní sazby daně do 10procentní. "Očekáváme, že tento krok pomůže zhruba polovině hospod v ČR, tedy asi 20.000 malých restauračních podniků, které neprodávají teplé jídlo a jejich příjem je z větší části závislý na prodeji piva. Zároveň však pomůže i těm, jež teplé jídlo prodávají a tržby z piva u nich tvoří zhruba 25 procent," uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Podle ní se mají restaurace v posledních dvou letech vyšší náklady na provoz kvůli nově zaváděným regulacím. "Mezi ně počítáme zejména kontrolní hlášení, elektronickou evidenci tržeb, regulaci hazardu, změny pravidel pro provozování restauračních zahrádek, tzv. protikuřácký zákon či snižování limitů pro uplatnění paušálů pro živnostníky. Tyto zásadní legislativní změny v relativně krátkém čase se odráží i na vývoji a trendech spotřeby piva v Česku," uzavřela.

Asociace hotelů a restaurací ČR myšlenku snížení DPH prosazovala již dlouho. První předloňské snížení DPH z 21 procent na 15 procent podle předsedy asociace Václava Stárka pouze narovnalo situaci, kdy provozovatelé hospod museli doplácet šestiprocentní sazbu za vytvoření a naservírování pokrmu, protože prodej surovin byl v 15procentní sazbě.

Nynější potenciální snížení, pokud nakonec přes zákonodárce projde, podle něj zabrání zdražování, které by jinak přišlo. "Nedomníváme se, že by se to mělo nějak zásadně promítnout do cen. Promítne se to do cen tím způsobem, že se nebude zdražovat asi tak, jak by se normálně zdražovalo. Tržby restaurací loni rostly asi o devět procent, ale to bylo tím, že se do cen promítají regulace," dodal.

Cena vodného a stočného nejistá

V dnes schválené novele se počítá s přesunem vodného a stočného z 15procentní do desetiprocentní sazby DPH. "Daň z přidané hodnoty je vždy připočtena ke státem regulované ceně vodného a stočného. Snížení této daně by se tak do koncové ceny samozřejmě promítlo okamžitě a v plné výši. Změnu sazby vítáme," uvedl šéf Veolie ČR Martin Bernard, podle kterého je daňové zatížení této služby v ČR jedno z nejvyšších v Evropě.

Podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Oldřicha Vlasáka není situace takto jednoduchá. V létě bude ministerstvo financí schvalovat cenový výměr, podle kterého pak budou vodohospodářské společnosti určovat cenu vodného a stočného, což ještě musí odsouhlasit místní zastupitelstva. 

Vodárenská infrastruktura zvláště v menších obcích na venkově je podle něj podfinancovaná a je třeba investovat do obnovy. Je tak podle něj možné, že se cena v těchto obcích pro koncového zákazníka nezmění, pakliže se tak tamní obyvatelé rozhodnou.

Témata:  DPH pivo voda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy