Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČT a ČRo v problémech?: Kvůli novele o DPH přijdou o půl miliardy ročně

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnes schválená vládní novela o snížení DPH může dostat do potíží veřejnoprávní média. Česká televize a Český rozhlas přijdou až o půl miliardy korun ročně. Budou muset omezit služby a ohrozí to přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2.

Česká televize vyčíslila výpadek příjmů na 350 až 400 milionů a Český rozhlas přijde o 120 milionů ročně. 

Vládou schválený návrh ruší loni zavedené opatření, podle kterého veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas mohou uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční rozhlasové a televizní stanice. Ministerstvo dnes uvedlo, že na rozpor nyní platné úpravy s unijním právem upozorňovalo už při jejím schvalování v roce 2017 a už tehdy avizovalo, že v další novele zákona tento nesoulad odstraní.

"ČRo nechce v žádném případě omezovat služby pro posluchače, půjde proto cestou úspor napříč rozpočtem - jednou z nich je i aktuální plánovaná optimalizace pracovních míst. Usnesení vlády zatím bereme jako první krok. Věříme, že v Poslanecké sněmovně bude prostor k další diskusi o novele zákona a k případným úpravám. Naší snahou nyní bude zaměřit se na zvýšení rozhlasového poplatku, který od roku 2005 činí pouhých 45 Kč," řekl mluvčí ČRo Jiří Hošna.

"Pokud změny schválí Parlament a vláda nepřijde s žádným kompenzačním řešením, přinese to citelný zásah do procesu digitalizace, lidé mohou přijít ze dne na den o bezplatné televizní vysílání a ve snaze najít potřebné finance budeme diskutovat i omezení šíře služeb, které Česká televize nabízí. Takové peníze se jednoduše nedají najít v úsporách," reagoval generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Peníze byly u České televize určeny k financování procesu druhé vlny digitalizace televizního vysílání, který televizi v roce 2016 nařídila vláda s tím, že jí bude garantovat legislativní a ekonomické podmínky k tomuto kroku. Česká televize podle Dvořáka loni v dobré víře zahájila investice do digitalizace a podepsala také smlouvy na provozování nových sítí.

Témata:  Česká televize Český rozhlas DPH

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy