reklama

Ringo Čech zavzpomínal na svoje mladá léta. „Já jsem chodil na konzervatoř, nematuroval jsem na normální škole. Ale chci připomenout, jako jsme my měli školu. My – trojkaři, čtyřkaři. Já byl ve škole bit, nás ve škole vyplácel pan profesor Machala trojúhelníkem, to byla nádhera," rozplýval se.

Děti teď podle něj spoustu věcí neznají. „Dneska děti nevědí, co jsou to uhelné prázdniny. Uhelné prázdniny – najednou měsíc volno, nebyla škola. To bylo školství!“ pochvaloval si Ringo Čech.

„Když nevíš vůbec nic, jakou ti to dá práci dosáhnout nějakou známku z toho předmětu.. když to umíš, máš jedničku, jdeš, vysypeš to a dostaneš známku. Ale já když jsem šel ke zkoušce a nevěděl jsem z toho předmětu ani „Ň“ a přesto jsem dostal trojku, to je výkon," vzpomínal hudebník. 

Na jeho slova pak navázal moderátor Jaromír Soukup. „Já věřím v extrémní práci a pracovitost, když chci dosáhnout nějakého výsledku. Talentu moc nevěřím, někdo má samozřejmě více talent na matematiku, někdo víc na jazyky. Ale v životě se nejvíc hodí ta práce,“ rozpovídal se Soukup.

Valachová pro změnu zavzpomínala na svou učitelku ze základní školy, která byla spravedlivá a která děti hodnotila ne podle výsledků testů, ale podle nasazení, které dosaženým výsledkům obětovali. Když dobrý žák předváděl průměrné výsledky, dostal dvojku. Když ale horší student předváděl velkou snahu, byl za ni odměněn jedničkou. Dodala, že je dobré ocenit tu práci, která za výsledkem vždy stojí. 

„Práce, pracovitost. Vážíme si jí dostatečně? Já mám někdy pocit, že ne. Úspěchem někdy trochu pohrdáme, protože k tomu lidé došli tak nějak divně – někde něco ukradli nebo si půjčili. A práce s tím podle nás nesouvisí. Mám někdy pocit, že si práce moc nevážíme," posteskl si Soukup. 

Svou glosou pak opět navázal Ringo Čech. „Ona je práce a práce. Mně vyprávěl Honza Kačer, jak studoval Hamleta v Ostravě. Potřeboval vykopat příkop, výkop asi 35 metrů. A zavolal si na to cikána a říká: „Kolik by to stálo?“ a on říká: „No, dvacet tisíc.“ Tak mu řekl: „Tak kopejte“. Tak kopal, kopal a Kačer na něj z toho okna koukal, jak nejdřív zmizel v té jámě a pak jel, jel a už měl vykopáno deset tisíc, pak patnáct. To už Honza Kačer nevydržel, vyletěl ven a říká: „Dej sem tu lopatu! Já mám za Hamleta sedm tisíc, já si to dokopu sám.“ To je poměr intelektuální a manuální práce, Mirku,“ zareagoval na Soukupova slova Ringo Čech.